IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
14:13 | 29 януари 2014
Обновен: 12:28 | 2 юли 2024

След 2 гласувания приеха проектобюджета за общинското здравеопазване

След 2 гласувания приеха проектобюджета за общинското здравеопазване

По материала работи: Златина Добрева
Баба даде 2000 лева на телефонен измамник

Проектобюджетът за общинското здравеопазване за 2014 г. бе приет от ресорната комисия към Общинския съвет след 2 гласувания. Той е в размер на 14 106 000 лв. и е с 6,4% по-нисък от миналогодишния. Тъй като в него не са заложени средства за апаратура и ремонти на повечето общински и държавни лечебници, първото предложение (на доц. д-р Лидия Петкова) бе проектобюджетът, предложен от кмета Иван Портних, да не се приема категорично. То обаче не мина. Само трима съветници го подкрепиха, другите пет се въздържаха. Второто предложение (на д-р Людмил Цветков) бе проектобюджетът да се приеме, а финансовите искания на медицинските управители да се разгледат директно на финансова комисия. За него гласуваха пет съветници, двама бяха против, а един се въздържа.
В новия проектобюджет са заложени 150 000 лв. за нов скенер на Онкоболницата и 290 000 лв. за довършване на бункера за линейния ускорител. Общината е отделила и 1,3 млн. лв. за дофинансиране на покупката на ускорителя, каза зам.-кметът д-р Лидия Маринова. Тя посочи, че усилията на общината са насочени главно към опазване на здравето на децата и към профилактичните програми.
Д-р Ивайло Митковски каза, че в новия бюджет не са превидени средства за апаратура за МБАЛ „Света Анна“ и за АГ болницата, каквито бяха гласувани още в миналогодишния бюджет. На комисията стана ясно, че за спешни потребности на основните лечебни заведения пари ще се отпускат извънредно.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна