IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
07:14 | 30 януари 2014
Обновен: 23:13 | 4 октомври 2024

Обвиняват директорка на училище в деспотизъм

Обвиняват директорка на училище в деспотизъм

По материала работи: Златина Добрева
Директор на училище получи предупреждение за уволнение

Няколко жалби от бивши и настоящи служители, които са в отпуск по болест от ОУ „Васил Априлов“, бяха представени на заседание на общинските съветници от комисията по наука и образование към община Варна вчера. Оплакванията са срещу директора на училището Петя Кателиева, като основните обвинения са, че тя управлява авторитарно и деспотично, като подлага служителите си на огромен стрес.
На заседанието присъства Иван Иванов, помощник-директор по административно-стопанска дейност в учебното заведение. Той заяви, че напрежението в училището непрестанно расте, като вече е стигнало своя връх. По думите му в колектива непрекъснато се насажда страх и се създават интриги от страна на Кателиева.
Иванов твърди още, че през септември миналата година директорката е отправила молба към община Варна за 60 000 лв. За ремонтни дейности по изолация и измазване с минерална мазилка на северната и източна фасада на сградите на училището, вместо да иска средства за далеч по-необходими мероприятия, като изолация на покрив, осъществяване на топла връзка между двете сгради, обезопасяване на парапети, проектиране и изпълнение на гръмоотводна защита и др. Иванов сочи и че Кателиева не се е вслушвала в съветите на служителите относно приоритети и необходими мероприятия, които са важни и за безопасността.
„В момента аз и главният счетоводител сме в отпуск по болест, но директорът от преди месец ни е спрял служебните телефони, сменил е ключалките на бравите на работните ни помещения, с което ни е ограничил, както по отношение на оперативни връзки, така и до достъпа на работното място“, пише още в една от жалбите си Иванов. Тя е отправена до председателя на общинския съвет и до началника на Регионалния инспекторат по образованието.
Вчера бе разгледана и жалба от главния счетоводител в ОУ „Васил Априлов“ Ирена Георгиева относно представяне на справка с невярно съдържание към РИО Варна и подвеждане на длъжностни лица от институцията. Тази жалба е адресирана и до областния управител. Георгиева твърди, че й било наредено да попълни невярна информация в поискана от РИО справка. Счетоводителката също присъства на вчерашното заседание. Там тя коментира, че Кателиева е заявявала, че училището е във финансова катастрофа. Георгиева заяви, че иска да се направи финансова ревизия и одит, за да се отрекът тези твърдения. По думите й към 6 декември в банковата сметка на училището имало 216 000 лв., които са почти една четвърт от годишния бюджет на школото. Тя обвини директорката в още редица нарушения. Посочи и че в учебното заведение има много голямо текучество, като само за няколко месеца е 50 човека.
Вчера бе разгледана и заповед и от бивш служител в училището Наталия Маркова относно принудително подаване на заявление за напускане.
На заседанието присъства и бившият служител в училището – Наталия Касърова. Тя също обвини Кателиева в неспазване на регламенти и кодекса на труда.
Общинските съветници бяха категорични, че въпросът трябва да се разглежда в присъствието на директорката Петя Кателиева. Те решиха информацията, представена на заседанието, да се изпрати до РИО – Варна и след като институцията се произнесе, да се насрочи извънредно заседание на съветниците от комисията по наука и образование. На него ще бъде разглеждан въпросът, като задължително трябва да е и в присъствието на Кателиева.
На вчерашното заседание присъства и директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова. Тя посочи, че поверената й дирекция е запозната с проблема. По сигнал на служител в училището е направен одит и препоръките са в рамките на обичайните за всички школа, като не са установени никакви груби нарушения. Информацията е за периода от края на 2012 г. до началото на 2013 г.  Направена е и проверка във връзка с Фонд "Работна заплата", като не са констатирани драстични нарушения. Стана ясно и че всички документи по случая са изпратена до специализираните органи.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова посочи, че в момента текат проверки. Тя коментира и че някой от сигналите са за финансови и административни нарушения, но голяма част от оплакванията са свързани в междуличности отношения. Генова посочи и че част от нарушенията са били през периода, когато директорката е била замествана.
Във връзка с обвиненията на служителите потърсихме за коментар Петя Кателиева. Тя посочи, че не е била уведомена, че на заседанието ще се разглеждат жалби, насочени срещу нея. Коментира, че се извършват проверки и като приключат, ще се види кой има вина и за какво. Директорката бе категорична, че ще обсъжда въпроса, след като приключат всички проверки. Тя посочи, че ръководи училището от 15 г., като за този период то е постигнало много добри резултати.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна