IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
14:24 | 30 януари 2014
Обновен: 00:17 | 5 октомври 2024

Във Варна ще организират фестивал за 8 декември

Във Варна ще организират фестивал за 8 декември

По материала работи: Златина Добрева
Във Варна ще организират фестивал за 8 декември

В бюджета за 2014 г. е залегнала сума за провеждането на фестивал за 8 декември. Това съобщи директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова по време на среща с представители на общинската администрация и на висшите учебни заведения в града. Това е втората подобна среща, като първата бе в края на миналата година. Тогава бе представено предложението за фестивал по случай студентския празник. Идеята за забавата е на студенти.
Стана ясно и че е в ход работата по организирането на събитие по инициатива на ВСУ „Черноризец Храбър“. Става въпрос за концерт под наслов „3 март 1878 – въплъщение на едно ново начало“ с участието на Академичния танцов състав на университета и националните училища по изкуствата в България.
На срещата бяха представени предложения за взаимно партньорство между община Варна и висшите учебни заведения в града. Сред предложенията на ВСУ „Черноризец Храбър“ е съвместна магистърска програма „Държавно управление и самоуправление“, създаване на система за криминологичен мониторинг и ранно сигнализиране за различни видове престъпност, както и участие на университета в проекти в сферата на опазването на обществения ред и защита на населението от бедствия и аварии.
Днес стана ясно, че всяка година на Техническия университет се предоставя бюджет от 105 000 лв. за поддръжка и ремонт на различни обекти към университета, а в същото време разходите за такса смет възлизат на около 100 000 лв., което прави невъзможна поддръжката на сградния фонд.
От Икономическия университет поставиха въпроса за изграждането на спортен комплекс и общежитие. Стана ясно, че теренът за него е предоставен от държавата и учебното заведение само ще осигури финансирането. От ръководството поискаха съдействието на местната администрация за формулирането на необходимите документи. Зам.-кметът Пейчо Пейчев обясни, че след разговор с главния архитект на общината е решено, че ще има обществено обсъждане по въпроса, като то ще бъде инициирано до един месец.
Сред предложенията, направени от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, е ремонтът на спортна зала, плувен басейн и спортна площадка в района на учебното заведение, като целта е от съоръженията да се възползват и граждани. От училището предлагат и изграждане на многоетажен паркинг в района.
От Колежа по туризъм искат осигуряване на терен за нова сграда на учебното заведение.
„Целта ни като дирекция е Варна да се утвърждава и да бъде известна като академичен град“, коментира Лилия Христова. Тя посочи, че морската столица има всички предпоставки да носи такова име.
Сред предложенията имаше и такова от общината към вузовете. То е средствата за купи и медали, наем на зали, награди, изработка на рекламни материали в размер на 4300 за XV варненска универсиада да се осигурят от петте учебни заведения, а разходите за съдийски и лекарски хонорари, които възлизат на 4000 лв., от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна