IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:01 | 11 февруари 2014
Обновен: 18:30 | 5 октомври 2024

Учат децата как да ползват интернет безопасно

Учат децата как да ползват интернет безопасно

По материала работи: Златина Добрева
Учат децата как да ползват интернет безопасно

Как да използваме интернет без рискове? На това се учеха днес малчугани от ОУ „Цар Симеон I”, когато бе отбелязан Международният ден за безопасен интернет. За опасностите в онлайн пространството пред децата разказаха доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ в община Варна. Те бяха ученици от Първа езикова гимназия, МГ „Д-р Петър Берон“, НГХНИ „Константин Преславски“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“. Събитието откри директорът на „Превенции“ Светлана Коева. Вместо със скучна за учениците лекция, програмата беше пълна с игри, като децата споделяха каква парола биха си направили, например в скайп. Малчуганите се надпреварваха и да кажат какво най-често гледат в интернет и какви сайтове посещават. Сред учениците имаше и деца, които не обичат да сядат зад компютъра и да разучават световната мрежа.
Община Варна за пети пореден път отбелязва Деня за безопасен интернет. Той е част от дейностите по „Програма за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора“. Мястото му в календара е всеки втори вторник на втория месец от годината. Тазгодишното мото е „Заедно за по-добър интернет“.
Общината реализира две основни дейности за превенция на опасностите в онлайн пространството. От 2010 г. функционира Младежки панел по безопасен интернет. В дейностите му се включва провеждането на проучвания сред младите хора, летни международни школи, както и международни форуми. Вече за четвърта година дирекцията реализира единственото по рода си в България дистанционно онлайн обучение по безопасен интернет за младежи. То е базирано на уеб платформа и позволява постоянен достъп и комуникация между обучаващите се. Това обучение е разделено на три нива. Първото и второто включват основни знания за браузъри, вируси, търсене на информация, общуване, настройки на сигурността, задълбочено познаване на видовете злонамерен софтуер и интернет измами, както и насоки за безопасна и позитивна употреба на социалните мрежи. Първите две нива се завършват с онлайн тест. Акцентът в третото ниво е провеждането на изследвания и обучения от млади за млади хора. Завършването на това ниво става чрез практически проект. До настоящия момент 82-ма младежи са регистрирани в дистанционното онлайн обучение, като 20 от тях са го завършили и вече са „експерти по онлайн безопасност“. Като обучители на връстници към Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ тези 20 експерти интензивно работят през цялата година по метода „Връстници обучават връстници“, като преподават как можем безопасно и отговорно да ползваме мобилните и интернет технологиите.
Общинската политика се реализира в тясно партньорство с Националния център за безопасен интернет и е базирана на разбирането, че за децата и младежите непрекъснатият достъп до онлайн пространството и поддържането на активен социален живот в него е съвсем естествен проблем.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна