IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
06:17 | 12 февруари 2014
Обновен: 05:44 | 3 октомври 2024

Финансират фестивалите във Варна според броя на изданията им

Финансират фестивалите във Варна според броя на изданията им

По материала работи: Златина Добрева
Финансират фестивалите във Варна според броя на изданията им

Според правилата на новоучредения фонд „Култура“ към община Варна максималният размер на финансиране по направление „Фестивали и конкурси“ ще зависи от броя на изданията им. Правилникът бе приет от общинските съветници от ресорната комисия вчера. Създаването на фонда е в изпълнение на Закона за закрила и развитие на културата. Според правилата му най-много пари ще могат да получат програмите с над 20 издания и с продължителност на програмата над 7 дни. За тези прояви горната граница на общинското финансиране ще е 90 000 лв. Максималната сума, която ще могат да получат фестивалите с над 15 издания, е 60 000 лв. Най-много 45 000 лв. пък ще получават проявите с над 10 издания. За вички категории финансирането няма да надхвърля 80% от общия бюджет на събитията. Финансова подкрепа ще могат да получат и фестивали и конкурси в областта на любителското изкуство. Те ще могат да получат най-много 10 000 лв., като сумата не може да е по-голяма от 70% от общия им бюджет.
По програмата ще могат да кандидатстват и творчески проекти в направленията визуални, изпълнителни, филмови изкуства, музика, архитектура и моден дизайн и литература. Съветниците решиха в последното направление с приоритет да бъдат варненските автори. За всички максималното финансиране за един проект е 10 000 лв., а за младите автори, които ще правят творчески дебют, сумата е 3000 лв.
Фондът ще подкрепя и пътувания с цел популяризиране на културата ни. Максималната сума, която може да бъде отпусната по този приоритет, е 1200 лв. за индивидуални пътувания и 4000 за групови. Пари ще могат да се получават и по направление нови организационни модели. То включва резиденции и ателиета в областта на визуалното и изпълнителското изкуство, културните или творчески индустрии. Съветниците решиха максималният размер на финансирането по този приоритет да е 10 000 лв., а ако проектите са свързани с културно-историческото наследство, да е 15 000 лв.
Бюджетът на фонд „Култура“ за 2014 г. е 895 000 лв., като 600 000 са залегнали за фестивали и конкурси, а останалите за творчески проекти, международно сътрудничество и публики.
Средства ще бъдат отпускани на конкурсен принцип.
Правилата за работа на фонда трябва да регламентират реда, условията и критериите за финансиране на фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата, както и включването им в Календара на културни събития на община Варна. На вчерашното си заседание мнoзинството от съветниците одобриха поправките и допълненията към правилника, направени от Обществения съвет по култура.
Фонд „Култура“ ще се ръководи от Експертен съвет. Вчера бяха одобрени и неговите членове. Те са директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“, председателят на ресорната комисия Даниела Димова и двама общински съветници от състава й. Местните депутати решиха това да са Валентина Софрониева и Светлана Такева. В съвета влизат и председателят на обществения съвет по култура Ламбрин Сотиров. В състава му ще има и експертна група от специалсти в различни области. В направление туризъм това е Ина Божидарова, за литература е Ангел Дюлгеров, за музика – Христо Дпичиков, за визуални изкуства – Николай Русев. В състава влиза и общ експерт. Това ще е Пенка Живкова. В управлението на фонда ще е и експерт, който участва в проекта „Варна културна столица на Европа 2019 г.” - доц. Веселина Димитрова.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна