IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
14:56 | 21 февруари 2014
Обновен: 16:38 | 5 октомври 2024

Бум на сексуалното насилие над деца

Бум на сексуалното насилие над деца

По материала работи: Златина Добрева
Бум на сексуалното насилие над деца

Бум на случаите на сексуално насилие над деца регистрират от „Алианс за защита срещу домашно насилие“. В сдружението членуват общо 10 неправителствени организации от цялата страна.
4000 пострадали от домашно насилие са потърсили помощ от алианса през 2013 г. 75% от тях са били жени, около 25% деца, под 10% са мъжете, потърсили помощ, като всички те са били над 60-годишна възраст. Най-голям е броят на засегнатите дами във възрастовата група от 25 до 40 години. Нараства значително и броят на възрастните хора, станали жертви на насилие. От сдружението отбелязаха и тревожната тенденция на увеличение на случаите на тормоз над хора с психични и физически заболявания.
Между 700 и 750 жертви на насилие са преминали миналата година през петте кризисни центъра на алианса. Там те биват обгрижвани в рамките от 3 до 6 месеца. След това пострадалите най-често се връщат към стария си проблемен живот. Във връзка с това неправителствените организации предлагат да бъде създаден специален фонд, който да подкрепя жертвите, излизащи от центровете. Идеята на алинаса е част от финансирането да става с парите от съдебни санкции от делата по Закона срещу домашното насилие, който е въведен у нас през 2005 г. Глобите варират между 200 лв. и 1000 лв., като тези средства влизат директно в републиканския бюджет, уточниха от сдружението. Със средствата от фонда ще помага на жертвите да поемат разноските си за здраве, както и за намиране на квартира и работа.
През последните две години се увеличава броят на убийствата, а насилието става все по-драстично и с жестоки форми, коментираха още от алианса.
От фондация „SOS-семейства в риск“ са оказали правна помощ по 50 дела за насилие, заведени във Варна през 2013 г. Това е 1/3 от всички дела по Закона срещу домашното насилие, депозирани в Районния съд през изминалата година, отчете Анна Николова от сдружението.
Пет от организациите, част от „Алианс за защита срещу домашно насилие“, разполагат с кризисни центрове. Те са разположени във Варна, Бургас, Плевен, Перник и Силистра.
Все повече зачестяват и случаите на злоупотреби със Закона за домашното насилие, отчетоха от „Алианса за защита срещу домашно насилие“. Много хора се опитват да използват законовата рамка, за да рекетират половинките си в случай на семейно неразбирателство или при определянето на попечителството върху деца, споделиха още от сдружението.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна