IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
15:04 | 23 февруари 2014
Обновен: 22:18 | 5 октомври 2024

Александър Турчинов е временният президент на Украйна

Александър Турчинов е временният президент на Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Александър Турчинов е временният  президент на Украйна




Върховната Рада на Украйна реши в неделя да предаде пълномощията за временен президент на председателя на парламента Александър Турчинов, съобщи пресслужбата на украинския парламент. Турчинов е бил подкрепен от 285 от 339 народни представители.. Той ще изпълнява длъжността до клетвата на новия държавен глава, който трябва да бъде избран на насрочените за 25 май избори.
Турчинов също така ще координира работата на министрите до назначаването на коалиционно правителство, което трябва да се сформира до 25 февруари. Дотогава депутатите трябва да се договорят за създаване на парламентарно мнозинство и на правителство на народното доверие, предаде ИТАР-ТАСС.
Основните претенденти да оглавят бъдещия кабинет са освободената от затвора в събота Юлия Тимошенко, която излежаваше присъда за превишаване на правомощията си като премиер при сключването на газовите договори с Русия в началото на 2009 г., депутатът Петро Порошенко и лидерът на опозиционната партия на Тимошенко "Отечество" ("Баткившчина") Арсений Яценюк.
Опозиционният лидер на партия УДАР Виталий Кличко ще претендира за президентския пост, заявявайки още отсега, че ще се бори за това Украйна да стане съвременна европейска държава..
Арсен Аваков, който изпълнява функциите на вътрешен министър на Украйна, заяви в парламента, че безредиците и насилието в страната ще спрат до ден-два, съобщи ИТАР-ТАСС.
В неделя стана ясно още, че местонахождението на бившия президент Виктор Янукович е неизвестно. Неговият представител в украинския парламент Юрий Мирошниченко съобщи, че няма връзка с него и не знае къде се намира. Украинската агенция "Униан" съобщава, че Янукович се е опитал да напусне страната с чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи, а самолетът му не е имал разрешение за излитане. След като било отказано излитането Янукович се качил на две бронирани коли и заминал в неизвестна посока, твърди помощник-управителят на Държавната гранична служба Сергей Астахов, цитиран от ББС.
Да напуснат страната също от Донецк а се опитали бившият украински министър на вътрешните работи Виталий Захарченко, генералният прокурор Виктор Пшонка и изпълняващият длъжността министър на доходите и таксите Олександър Клименко. За Пшонка и Клименко междувременно е издадена заповед за арест, каза пълномощникът на парламента за прокуратурата, цитиран от Ройтерс. Дипломатически източници съобщават, че е изчезнал и външният министър Леонид Кожара заедно с цялата финансова документация на ведомството.
Временният вътрешен министър Аваков заяви пред парламента, че полицията работи заедно със службите за държавна сигурност и прокурора, за да разследва "тежките престъпления срещу украинския народ, включително и извършените от бивши лидери". Украинската прокуратура ще обяви за международно издирване всички длъжности лица, заподозрени в масови убийства по време на протестите в Киев, каза и.д. главен прокурор Олег Махницкий.
Във Върховната Рада е бил внесен и проект за ликвидиране на специалното подразделение на милицията "Беркут". Спецчастите бяха основните сили на реда, които упражняваха насилие срещу демонстрантите. Предложението е внесено от депутати от партия "Свобода".
В събота вечерта излязлата от затвора Юлия Тимошенко, седейки в инвалидна количка заради проблемите си с гърба, говори пред хиляди поддръжници на украинската опозиция, събрали се на площада на Независимостта – Майдана, в Киев.
"Вие сте герои, вие сте най-доброто, което има Украйна", заяви тя и се разплака. "Докато не завършите това, което сте планирали, в никакъв случай не бива да напускате Майдана. Ако някой ви каже, че вече сте си свършили работата и може да се прибирате вкъщи, не вярвайте на нито една от тези думи", продължи бившият премиер от сцената. Според нея, ако се сформира правителство или парламент без съгласието на протестиращите, това ще е аморално и недопустимо.
"Трябва да направим няколко важни неща заедно. Първо, трябва да докараме Янукович и всичкият боклук около него тук на Майдана", заяви Тимошенко.
Тя обяви още, че веднага се връща да работи и няма да пропусне нито една минута от времето си за това всички да се чувстват щастливи на собствената си земя.
Докато Янукович се е опитвал да излети от Донецк в неделя, пред сградата на областната администрация в града са се били събрали между 500 и 1000 негови привърженици, чийто митинг обаче бързо е приключил. На мястото е имало въоръжени млади хора, както и бойци на "Беркут".
На централния площад в Киев продължават да стоят и в неделя протестиращите и засега обстановката там е спокойна. Отряди за самоотбрана на протестиращите, с каски и самоделни щитове, които поеха контрола над столицата, заеха мястото на полицията, която охраняваше президентството и парламента. Целта е да се попречи на радикални сили да рушат или провокират насилие.~

Коментари

Новини Варна