IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
07:36 | 2 март 2014
Обновен: 14:11 | 7 октомври 2024

Украйна започна всеобща мобилизация

Украйна започна всеобща мобилизация

По материала работи: Златина Добрева
Украйна започна всеобща мобилизация

По решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна в 08:00 ч. сутринта започна всеобща мобилизация.

Преди това председателят на Върховната Рада и и.д. президент на страната Олександър Турчинов издаде заповед за привеждане на украинските въоръжени сили в пълна бойна готовност.

Решението за мобилизация бе прието, след като Съветът на федерацията на Русия одобри въвеждането на руски войски в Крим, предава БГНЕС.

Междувременно руският президент Владимир Путин проведе три телефонни разговора с американския и френския си колега и с генералния секретар на ООН, в които обсъди с тях обстановката в Украйна, предадоха световните агенции.

В хода на разговора с Барак Обама Путин е подчертал, че Москва си запазва правото да защитава своите интереси и тези на рускоговорящите в Украйна, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на Кремъл.

Обама изразил пред Путин безпокойството си от възможността за руска военна интервенция в Украйна. В отговор на това изразено безпокойство относно плановете за евентуално използване от Русия на въоръжени сили на територията на Украйна, Путин е привлякъл вниманието на американския си колега върху провокативните и престъпни действия на ултранационалисти, които по същество са насърчавани от настоящите власти в Киев. Руският президент е подчертал пред Обама, че има истински заплахи за живота и здравето на руски граждани на украинска територия и предупредил, че ако насилието се разпространи още повече в източните райони на Украйна и в Крим, то Русия си запазва правото да защити интересите си и тези на говорещите руски език там хора, се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от Ройтерс.

Американският президент е подчертал пред Путин, че Русия извършва ясно накърняване на украинския суверенитет, като изпраща военни в Крим и го е предупредил за последиците от това, предаде Ройтерс. Обама е предупредил руския президент, че Русия може да се окаже все по-изолирана на международната сцена и е призовал Путин да прибере руските сили в техните бази в Крим, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Разговорът между Обама и Путин е продължил 90 минути, посочва агенцията.

Малко след разговора им от Белия дом бе разпространено съобщение, в което се посочва, че САЩ осъждат руската военна интервенция на украинска територия и отлагат участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи, предадоха ДПА и Ройтерс. В изявлението се посочва още, че ако Русия продължава да нарушава международните закони, това ще й донесе по-голяма политическа и икономическа изолация. В него се призовава за диалог в Украйна и се подчертава, че ако Русия има притеснения относно отношението към етническите руснаци в Украйна, то има подходящи начини да потърси решение по мирен път.

В хода на разговора пък с Франсоа Оланд Путин заявил, че има действителна заплаха за гражданите на Русия в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. В тази връзка Оланд го е призовал да потърси заедно с международната общност решение за излизане от украинската криза, предаде Франс прес. Френският президент е призовал още Путин да избягва прибягването до сила в Украйна.

Между впрочем Оланд е обсъдил по телефона кризата в Украйна освен с Путин и с германската канцлерка Ангела Меркел и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, се посочва в съобщение на Елисейския дворец.

В хода на разговора си с Бан Ки-мун Владимир Путин е заявил, че в случай на ескалация на насилствените действия по отношение на рускоезичното население в източните райони на Украйна и в Крим, Русия няма да може да стои на страна и ще вземе необходимите мерки в рамките на международното право, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на Кремъл. Бан Ки-мун пък е призовал Путин да започне спешно пряк диалог с украинските власти, предаде Франс прес. "Трябва мъдростта да надделее и диалогът е най-доброто средство да се сложи край на тази криза", е казал Бан на Путин.

Съветът НАТО ще заседава извънредно днес заради Украйна. Външните министри от ЕС също се събират на извънредна среща в Брюксел на 3 март.

По-рано руският президент Владимир Путин поиска и получи разрешение да изпрати военни в Украйна. САЩ предупредиха още вчера, че цената за това може да бъде много висока.

Коментари

Новини Варна