IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
13:06 | 3 март 2014
Обновен: 03:26 | 6 октомври 2024

Общественият съвет по култура: ОбС трябва бързо да утвърди единен културен календар

Общественият съвет по култура: ОбС трябва бързо да утвърди единен културен календар

По материала работи: Златина Добрева
Общественият съвет по култура: ОбС трябва бързо да утвърди единен културен календар

„Бързането за създаването на фонд „Култура“ към община Варна беше излишно при положение, че имаше ясни и работещи критерии, по които да се финансират фестивалите в града“. Такава позиция изразиха в ефира на тв „Черно море“ членовете на обществения съвет по култура Даниела Стойнова, Доно Цветков и Нася Атанасова. Изказването им беше по повод това, че миналата седмица областният управител на Варненска област Иван Великов върна решението, с което ОбС създаде фонд „Култура“. В резултат на това в общественото пространство веднага се появиха мнения, според които има опасност от отпадането на някои фестивали от културния календар. Членовете от обществения съвет увериха, че това няма да се случи, ако в най-бързи срокове от ПК “Култура и духовно развитие” предложат на ОбС да бъде гласуван единен културен календар, по който да се финансират фестивалите.     
Те обясниха още, че има национален фонд „Култура“.
„На нас ни беше казано, че всички големи общини имали такъв фонд. Познавам ситуацията в столична община и ще се заинтересувам дали наистина е така. В принципите на финансиране на националния фонд никъде не пише, че се вземат механично парите за фестивлаите и се слагат в този фонд. Пише, че се вземат  от дарения, от завещания, от спонорства, от програми“. Това каза Даниела Стойнова – член на Обществения съвет по култура. По думите й, ако беше гласуван културният календар, където са предвидени всички фестивали, които имат по-трайно значение – с история над 5 години, щяха да се избегнат коментарите за спиране на фестивали. Според Стойнова никой не е отменял старите правила и е можело средствата за културните събития да се гласуват по тях. „Някой трябва да поеме отговорност за това неистово бързане, което за мен е икзлючително съмнително, и смея да твърдя, че това не е областният управител“, каза още Даниела Стойнова.
Нася Атанасова коментира, че ако съществуваше единен календар, вероятността за по-лесно привличане на повече туристи е била много по-голяма. „Можеше да има взаимодействие с туроператорите и освен че ще има устойчивост на публиките, ще има и допълнителни такива. Да, в правилника на фонд „Култура“ се наблягаше в посока нови форми и нови публики, но в същото време са забравени старите. Това не е увеличаване, а преливане...“ Тя подчерта, че е много важно културният продукт, който се изработва в града, все пак да стимулира варненци, а не голяма част от финансирането, както по думите й се е случило миналата година, да бъде насочена към автори от София и страната. „Не казвам, че трябва да сме  закостеняла структура и да се затворим, но в крайна сметка община Варна трябва да стимулира преди всичко културата, която се развива на територията на града“
Членовете на обществения съвет по култура казаха още, че има конфликт на интереси, защото според доклад на ЕК не е разрешено експерти от екипа, съставил апликационната форма за европейска столица на културата, да влизат и в структурата, разпределяща финанси. А това при нас, по думите им, се е случило.
Доно Цветков подчерта, че е необходимо ответната реакция от ОбС да е максимално бърза. „Фестивалите са в процес на подготовка. Това е въпрос на множество международни комуникации и е изключително дълъг процес. Като се започне от наема на сцената и се стигне до медийното отразяване и монтаж - това е доста сериозна работа“. В тази връзка той изрази надежда в най-кратки срокове постоянната комисия по култура да предложи на Общинския съвет да гласува единния културен календар. „Аз се надявам Варна да избяга от провинциалния манталитет, в който в момента може би се е самопоставила по отношение на културната си презентация и да върви напред. Все пак всички ние, като варненци, искаме да имаме една добра културна перспектива като хора, живеещи в град с история и надявам се - с бъдеще“, обобщи Доно Цветков.

Коментари

Новини Варна