IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
10:00 | 6 март 2014
Обновен: 02:50 | 6 октомври 2024

Бивши абитуриентки даряват тоалетите си на социални домове

Бивши абитуриентки даряват тоалетите си на социални домове

По материала работи: Златина Добрева
Студентки от Варна облякоха за бала абитуриенти от цялата страна

Благотворителна кампания „Подари втори живот на балния си тоалет“ организират 4 студентки от Варна. Целта им е всички, които имат желание, да даярят облеклото от абитуриентския си бал на ученици, които нямат финансовата възможност да изживеят магията на тази нощ. Идеята за инициативата е на Ивелина Киркова, Сияна Манолова, Александра Стефанова и Антония Панчукова, четвъртокурснички в Икономичекия университет във Варна. Попитахме ги как решиха да се заемат с тази кауза. Те разказаха, че всичко започнало, след като прочели публикувано в медиите писмо на момиче, което споделя, че не може да си позволи скъпата рокля и аксесоари и за това няма да изживее така чаканото от всички ученици бляскаво събитие. Думите й накарали студентките да се замислят как може да се помогне на младежите в нейното положение. Момичетата най-напред направили проучване и установили, че близо 30% от всички завършващи гимназии във Варна няма да отидат на абитуентския си бал поради липса на парични средства. След това провели и анкета, която разпространили сред 250 свои познати и над 70% от тях отговорили, че не са обличали повторно тоалета си от абитуентския бал. Те попитали познатите си и още нещо – дали са съгласни да дарят балното си облекло на дете в нужда, или да го предоставят за няколко дни. 75% отоворили, че са склонни да го дарят, а 82%, че биха го дали за известно време. И така благотворителната кампания на момичетата вече е в етап на реализиция. Те молят всеки, който има желание да дари по нещо, било обувки, сако, аксесоар или парични средства. Студентките са изготвлили и проект, който включва бюджет. Сумата не надхвърля 1500 лв., като по-голямата част от парите са за наемането на шивачи и закупуването на шивашки материали. Това се налага, тъй като има вероятност много от тоалетите да имат дефекти, които ще трбва да се поправят. Останалите пари са за куриерски разходи, когато се получават тоалети, изпратени от друг град, и рекламни материали като плакати. Бюджетът е само примерен, понеже студентките се опитват да реализират идеята си, като разчитат най-вече на добротата на хората. Те се надяват да получат безвъзмездна помощ. Тепърва ще водят разговори с представители на куриерски фирми, които да се съгласят да извършат транспортните услуги безплатно. Момичетата са говорили и с шивачи от 5 ателиета. В 2 от тях обаче категорично им отказали да се включат в кампанията им безплатно. От друго заявили, че биха поправили само до определена бройка тоалети. Трети посочили, че биха работили само с мъжки костюми, а от последното, че ще се съгласят в зависимост от дефекта. Първоначалните трудности обаче ни най-малко не влияят на решителността на момичетата. Те са категорични, че ще реализират кампанията си, без значение какви пречки ще срещнат.
Дори и в съвсем начален етап идеята им вече е получила подкрепа. Студентките споделиха, че вече десетки души от цялата страна са се свързали с тях, за да им изпратят балните си облекла. А досега информация за идеята на момичетата е имало само във Фейсбук.
Първоначалната идея е от тоалетите да се възползват най-напред завършващите от социалните домове във Варна, а ако мащабите на кампанията надминат очакванията, да се предоставят облекла и на останалите младежи, които нямат средства за балната нощ. Тепърва момичетата ще се срещат с директори на социални домове и училища, за да се уточни колко деца имат нужда от помощ. Разбира се, студентките също ще дарят роклите си за собствената си кауза. Те са вдъхновили и други техни колеги от университета, които ще предоставят тоалетите си. Всеки, който иска да се срещне със студентките, които са се заели с кампанията, и да разбере повече за нея, може да ги намери всяка сряда от 10 до 18 часа в зала 318 „а“ в Икономическия университет. Те призовават всеки, който може да помогне, да подкрепи каузата им. „Дано да се включат много хора и да помогнем на колкото е възможно повече деца“, надяват се момичетата.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна