IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
09:04 | 7 март 2014
Обновен: 02:52 | 6 октомври 2024

Здравните инспектори обмислят разрастване на протестите

Здравните инспектори обмислят разрастване на протестите

По материала работи: Златина Добрева
Заради нови ограничения лекарите скочиха срещу шефа на Здравната каса

Здравните инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна обмислят разрастване на протестите. Това научи „Черно море“ от Мария Преславска, представител на протестиращата общност. За 14 март т.г. е предвидена среща на РЗИ от Североизточна България в Разград, на която варненските здравни инспектори ще излязат с обръщение към своите колеги. Целта е обединение около основните искания и организиране на общонационален протест на 7 април, когато се чества Денят на здравния работник.
Ще припомним, че около петдесетина служители на РЗИ – Варна, излязоха на 26 февруари т.г. на протест срещу ниските заплати в сектора. Акцията бе по време на обедната им почивка, тъй като те са държавни служители и нямат право да стачкуват. Тогава здравните инспектори споделиха, че средната заплата при тях е 360 - 400 лв., което е обидно ниско на фона на отговорностите им. Малките трудови възнаграждения гонят младите специалисти и те се принуждават да търсят препитание в чужбина. В структурите на регионалните здравни инспекции работят лекари, здравни инспектори, лаборанти и други специалисти, които имат бакалавърска и магистърска степен на образование, а получават заплати, близки до минималната за страната.
Протестиращите имат и друго основно искане – срещу раздутия щат в РЗИ. От 177 служители 20 са началници – 8 директори и 12 шефове на отдели. Изпратихме писмо с всички наши искания до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Надяваме се да ни разбере, защото всички в инспекцията се чувстваме забравени, заплатите не са повишавани от 6 години, каза тогава Преславска.
Ефектът от акцията бе, че само 2 дни по-късно главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев депозира подробен доклад за исканията на варненските здравни инспектори до министър Таня Андреева. Той ни увери, че стои зад нас и че проблемите ще бъдат разгледани съвсем скоро на работна среща на експертно ниво, каза още Преславска.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна