IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
14:33 | 8 март 2014
Обновен: 02:51 | 6 октомври 2024

Варненци се тълпят да видят оръжията на Левски и Ботев

Варненци се тълпят да видят оръжията на Левски и Ботев

По материала работи: Златина Добрева
Варненци се тълпят да видят оръжията на Левски и Ботев

Изложба, в която са наредени ножът на Левски и сабя на Ботев, предизвика изключителен интерес. Експозицията, която е под наслов „Оръжието на свободатата”, може да се види във Военноморския музей. Сред предметите са оръжията на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България, както и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война. Изложбата бе открита миналия петък и за една седмица бе разгледана от огромен брой посетители, съобщи директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Тя посочи още, че експозицията е привлякла интереса и на много училища. Тепърва ще се разглежда и от деца от още много учебни заведения във Варна, които са заявили групови посещения. „За учениците е полезно да погледнат историята и по този начин. А за тях изложбата освен образователна е и интересна“, коментира д-р Кръстева. „Този период от време характерно е по-латентен за музеите и благодарение на експозицията много хора се обърнаха към тях като към място, където да прекарат свободното си време“, посочи още директорът на Военноморския музей.
Сред предметите в „Оръжието на свободата” са ножът на Васил Левски, кремъчен пистолет на Панайот Хитов, сабя на Христо Ботев и тесак на Захари Стоянов. Експонатите са от фонда на Националния военноисторически музей, като за пръв път се показват във Варна. Интерес представлява и оръжието на Велчо Атанасов, Ильо войвода и капитан дядо Никола Филиповски. Изложбата може да се разгледа до края на април.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна