IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:34 | 11 март 2014
Обновен: 03:06 | 6 октомври 2024

Заради лошото време отложиха учението в Черно море

Заради лошото време отложиха учението в Черно море

По материала работи: Златина Добрева
Заради лошото време отложиха учението в Черно море

Лошите хидро-метеорологични условия в западната част на Черно море попречиха на съвместното учение на Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ в Черно море, което трябваше да започне днес. Всички дейности, както и допълнителните мероприятия, свързани с визитата на ескадрен миноносец TRUXTUN във Варна, са отложени с 24 часа, съобщиха от Щаба на Военноморските сили.
Епизодите на учението са планирани през 2013 г. и са част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море. Съвместното учение на военноморските сили на България, Румъния и САЩ, заради което пристига американският ескадрен миноносец „Тръкстън”, ще продължи само един ден, край град Констанца, извън териториалните води на северната ни съседка. България ще участва с фрегата „Дръзки”, чийто числен състав възлиза на 130 души, а Румъния – с 3 кораба. Учението е планирано през 2013 г., а подготовката е започнала през януари т.г., заяви капитан I ранг Кирил Михайлов от щаба на ВМС. Учението е от типа PASSEX – учения с чуждестранни кораби, които се организират при визитите им или при преминаването им край България. „Целта му е да повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страните членки на НАТО и да повиши подготовката на екипажите. В плана му са включени комуникационни учения, епизоди по съвместно тактическо маневриране и предаване на товари между кораб и хеликоптер, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка”, каза още кап. Михайлов.
След края на маневрите американският кораб „Тръкстън” ще направи визита в пристанище Варна. Съгласно Конвенцията за режима на черноморските проливи той не може да остане в Черно море повече от 21 дни.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна