IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
12:57 | 13 март 2014
Обновен: 02:42 | 6 октомври 2024

600 000 куб. м газ на денонощие дава находището край „Галата”

600 000 куб. м газ на денонощие дава находището край „Галата”

По материала работи: Златина Добрева
600 000 куб. м газ на денонощие дава находището край „Галата”

Над 600 000 куб. м природен газ на денонощие може да се черпят от находището край варненския квартал „Галата”. Това стана ясно от доклад на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, представен пред Комисията по енергетика към Народното събрание на 12 март. Според специалистите сигурността на доставките на синьо гориво е осигурена. Ако настъпи криза, с наличните нагнетени в подземното газово хранилище „Чирен” количества и с газа по тръбопроводите държавното дружество е в състояние да осигури необходимото количество газ за защитените си потребители. Това са битовите клиенти, болниците, както и предприятия с непрекъсваем процес. Плановете за действие при кризисни ситуации са готови, вече действат щабове за извънредни ситуации, съобщиха още от двете дружества, цитирани от парламентарната пресслужба.
Към момента хранилището „Чирен” разполага със запаси от 192 милиона кубични метра газ, а до 22 март те ще достигнат 202 милиона кубични метра, информира народните представители Александър Петров, началник на управление „Лицензионна дейност и корпоративни отношения” в „Булгаргаз”. Обичайно в този сезон на годината извършваме добив, а в момента добивът е преустановен за гарантиране на сигурността на доставките, уточни още той.
Възможностите за добив от хранилището са за не повече от 3 милиона кубични метра на ден, информираха от „Булгаргаз”. С течение на добива нивата ще спадат и постоянен добив би могъл да се реализира в рамките на 30 до 45 дни. От дружеството уточниха, че през зимния период консумацията на природен газ в България достига до около 14 милиона кубични метра, но около половината се използва от топлофикационните дружества.
Подготвени са варианти при 30 и 50 процента осигуряване на доставките, като максималното ограничение, което дружеството може да наложи по отношение на защитените потребители, е консумация в размер на 1,282 милиона кубични метра газ на ден.
Председателят на Управителния съвет на „Булгартрансгаз” Евгени Попов информира членовете на Комисията по енергетика, че няма нарушения на нивата и индикации за евентуално спиране на доставките от „Газпром експорт”.
Има техническа възможност за доставка на газ чрез съществуващата газопреносна мрежа от Гърция в случай на пълно преустановяване на доставките от Руската федерация. Дневните количества биха могли да бъдат по около 2 милиона кубични метра.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна