IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
08:31 | 18 март 2014
Обновен: 03:46 | 6 октомври 2024

Тази вечер руски фойерверки изпълват Операта

Тази вечер руски фойерверки изпълват Операта

По материала работи: Златина Добрева
"Измяна" е първата премиера на Драмата тази година

„Руски фойерверки“ ще изпълнят Варненската опера тази вечер. Този наслов е избран за концерта на виолончелов квартет „Растрели“, който ще започне в 19 часа. Събитието е част от програмата на тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал. „Растрели“ се връща на варненска сцена след 9 години. През 2005 г., все още малко известният квартет изнася концерт в морската столица, който публиката трудно може да забрави. Днес музикантите се качват отново на варненска сцена след над 700 концерта в близо 30 страни от Европа и Америка. Музикантите са свирили на едни от най-големите сцени в света. Имат издадени 5 компкатдиска, от които единият получава номинация за руските награди „Грами”. В края на май ще запишат шестия си диск, съобщиха във Варна волончелистите.
Публиката в морската столица днес ще чуе аранжименти на шедьоври от Чайковски, Мусоргски, Рахманинов, Прокофиев. Ще бъдат изпълнени още творби от Глиер, Карл Давидов, Джордж Гершуин, Дайвид Попър и Пол Дъзмънд.
Музикантите споделиха, че когато правят аранжиментите си, се стараят да не изменят замисъла на композиторите. „В своите аранжировки те извличат от инструмента всяка пределна възможнот“, коментира дирекорът на Европейския музикален фестивал Мария Кондова.
Четиримата музиканти вчера се срещнаха с ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Те разказаха на децата за своята музика, за името, което са избрали да носят, изсвириха и няколко творби специално за тях.
Мария Кондова посочи, че инитиативата ще се превърне в традиционна за Европейския музикален фестивал. Тя е под наслов Творческа лаборатория „Звездите отблизо“ и идеята е в рамките на всяко издание известни музиканти да се срещат с ученици от НУИ „Добри Христов“.

Коментари

Новини Варна