IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
12:22 | 19 март 2014
Обновен: 03:51 | 6 октомври 2024

Търсят над 1000 души за работа в туризма

Търсят над 1000 души за работа в туризма

По материала работи: Златина Добрева
Задава се недостиг на квалифицирани кадри в туризма

Търсят се 1114 души за работа през новия туристически сезон. Това стана ясно на проведената днес в Двореца на културата и спорта традиционна за Варна младежка трудова борса. Близо 45 фирми от региона обявиха свободните места. 50 безработни успяха да сключат трудови договори на място. Останалите ще използват посредничеството на варненското бюро по труда за наемане на работа. Търсят се кадри за типичните за туризма професии – бармани, сервитьори, администратори, готвачи, сладкари и други.
Няма нищо по-добро от личния контакт при намирането на работа, каза новият шеф на Агенция по заетостта Асен Ангелов, който откри официално борсата. Той посочи, че участващите в нея работодатели са два пъти повече в сравнение с м.г.
Безработицата в страната бележи лек спад, каза още Ангелов. Равнището й през февруари е 12,2%. През миналия месец бизнесът е обявил 13 136 свободни места, с 1500 повече в сравнение с януари и с 1800 повече от февруари 2013 г. Всичко това показва, че има реална индикация за възстановяване на бизнеса, което ще се отрази добре на социално-икономическата обстановка у нас, коментира шефът на АЗ. Той посочи още, че е спаднала безработицата и при младежите. За период от 1 г. те са намалели със 7000 души. Безработните младежи до 29 г. у нас към момента са 75 680 или 19% от всички регистрирани в бюрата по труда. Безработните висшисти на този етап са 10% от всички незаети.
От началото на годината са обявени (и заети чрез посредничеството на бюрата по труда) 25 500 свободни места, каза Асен Ангелов. Най-много от тях са в сферата на промишлеността и преработването, селското и горското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, финансите и застраховането. Шефът на АЗ призна, че ефектът от субсидираната заетост е по-скоро негативен за работодателя и работника, но на този етап държавата не може да се откаже от нея.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна