IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
13:12 | 19 март 2014
Обновен: 03:45 | 6 октомври 2024

Пристигна съпругата на тигъра Геро (СНИМКИ)

Пристигна съпругата на тигъра Геро (СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
Пристигна съпругата на тигъра Геро (СНИМКИ)

Съпругата на варненския тигър Геро – Нейша, пристигна днес в зоокъта в морския град. 4-годишната тигрица бе очаквана още във вторник, но се оказа, че иска да пристане на съпруга си точно в сряда на обед.
Специален бял камион докара новата жена на Геро. С Нейша във возилото бяха още сестра й и брат й. Избрахме Нейша, защото тя е по-спокойната от двете сестри, каза директорът на зоокъта Иванка Стоянова. Според нея това е бил по-добрият вариант за Геро, тъй като от самото си раждане през 1999 година той живее сам и не е свикнал с дамска компания. По-добре е да е със спокойна женска, допълни Стоянова.
Геро вече е преместен в новата си клетка, която ще сподели с Нейша. В дома на тигрите има дървета, басейн с вода, както и лежанки на два етажа, на които влюбените да си отпочиват. Клетката на Геро и Нейша се намира точно срещу тази на щъркелите в зоокъта.
За 15 дни ще стане ясно дали двата тигъра могат да живеят съвместно. Ако нещата не се получат, ще върнем женската тигрица, обясни Иванка Стоянова. Според нея е много трудно да се получи добра връзка между хищници в плен, още по-трудно било развъждането им.
В момента сме на фаза проектиране за изграждане на нови клетки на всички хищници, съобщи още директорът на зоокъта. Тя иска местообитанията на лъвове, тигри, вълци и лисици да се освободят от плочки и железа. Животните ще живеят край ров, в среда близка до естествената им, каза Иванка Стоянова. Парите за евентуалното преструктуриране ще дойдат по програма „Джесика“.
Припомняме, че тигрица Найша е бивша циркова актриса, родена през 2010 г. в цирк в Англия. Отглеждана е в дома на известната фамилия Лейти. Дресурата й започнала на 10-месечна възраст, а от 2012 г. е в България при цирковата фамилия Кехайови. Издръжката на един тигър във варненския зоокът излиза 800 лева за месец.
Деян Михайлов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна