IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
13:08 | 20 март 2014
Обновен: 03:51 | 6 октомври 2024

Избират събитие на Варна за 2013 г.

Избират събитие на Варна за 2013 г.

По материала работи: Златина Добрева
Избират събитие на Варна за 2013 г.

Събитието на Варна за 2013 г. ще бъде определено на специална церемония в събота в зала “Аула” на Икономическия университет в града. 105 души, сред които експерти, граждани и журналисти, ще дадат своя вот в класацията. Съвместната инициатива на висшето учебно заведение и община Варна се реализира за 8-ма поредна година, припомниха организаторите.
Общо 16 са събитията-финалисти, избрани в селекция на над 1000 предложения. Всяко едно от тях е класирано на първо място в съответното направление и ще получи плакет, обясни зам.-ректорът на Икономическия университет доц. д-р Веселин Хаджиев. Над 100 души са участвали в екипа на конкурса, като само в рамките на една година са били анкетирани над 4000 варненци, коментира още той.
Сред събитията-финалисти са общинските проекти за „Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Варна за периода 2014 – 2020 г.“, договорените близо 1.5 млн. лв. за изграждане на 17 обекта в града през 2014 г., откриването на „Терминал 2“ на летище Варна, мащабният ремонт на булевардите „Сливница“ и „Владислав Варненчик“ и др.
За най-значимо събитие в направление „Гражданско общество“ са определени февруарските протести в морския град. В сферата на „Религиозния живот“ финалист е изборът на нов Варненски и Великопреславски митрополит - Йоан.
За приза се борят още ВСУ “Черноризец Храбър“ с участието си в един от най-престижните форуми за наука, инженеринг и технология в Дубай. В надпреварата са включени още инциативите по осигуряването на над 200 места в детските градини на Варна и откриването на първия в страната циклотронен комплекс в университетска болница „Света Марина“. В направление „Социални дейности“ фаворит е проведеният международен турнир по баскетбол в инвалидни колички, а в областта на „Култура“ е преминаването на Варна през първа селекция на градовете – кандидати за културна столица на Европа през 2019 г. Останалите събития финалисти са: 130-годишнина на варненската библиотека „Пенчо Славейков“, златната награда на варненските ученици от доброволческа организация „Делфините“ за активността в благотворителни кампании, младежкият фестивал FUNSITY, спортист №1 на Варна за 2013 г. - световният шампион по кикбокс и муатай Владимир Вълев и участието на Варна в надпреварата за Европейска младежка столица през 2016 г.
Организаторите коментираха, че Варна е единственият град у нас, в който се реализира подобна инициатива за избор на събитие на годината. “Това освен хубава традиция е и чудесна възможност да се изгради един обществено-социален профил на града и на самите му жители”, коментира социологът и асистент в ИУ - Варна Илко Тодоров. Той припомни, че миналата година призът за събитие на Варна 2012 бе връчен на носителя на отличието “Гражданин на Европа” Петър Петров, който спечели почетната статуетка на скулптора Пламен Братанов за това, че е помогнал за спасяването на близо 500 души при трагедията с круизния кораб „Коста Конкордия“.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна