IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
09:59 | 21 март 2014
Обновен: 03:51 | 6 октомври 2024

Ученици измислиха как да заселим нова планета

Ученици измислиха как да заселим нова планета

По материала работи: Златина Добрева
Ученици измислиха как да заселим нова планета

Любопитството на човечеството го тласка към нови светове. Ще дойде време да напуснем своята къща Слънчевата система и да живеем на други планети, които ще превърнем в свой дом. Тези думи описват идеята, която подтиква няколко ученици от Варна да създадат проект за заселването ни на друга планета. С каузата са се захванали дванайсетокласниците Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христин Николов, Глория Митева и Косара Янкова. Всички те посещават курсовете по астрономия във Варненската обсерватория и учат в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Проектът им носи името „Дафне“. Негови ръководители са д-р Веселка Радева, астроном в НАОП „Николай Коперник“, и Силвия Захариева, учител по физика в МГ.
За бъдещия дом на човешката раса тийнейджърите са избрали планета, която обикаля около звезда на 22 светлинни години от Земята. Тя се намира в т.нар. синя зона, тоест на нея водата може да бъде в течно състояние, което както знаем, е основа на живота. А също и гравитацията е близка до земната. Интересен е методът за придвижване, който са измислили учениците. Най-напред в орбита около Земята ще се построят три космически града. След това с помощта на двигатели те ще бъдат изтеглени до един от астероидите в пояса между Марс и Юпитер, а именно „Дафне“. И така

небесното тяло ще се превърне в пътуваща държава
– трите града ще бъдат върху него, докато достигнат крайната цел – въпросната планета. Учениците са направили подробни изследвания на „Дафне“, като са го наблюдавали и от обсерваторията в Рожен. Тийнейджърите твърдят, че астероидът има аеродинамична форма, както и че тези небесни тела предпазват най-добре от космически опасности. За да премине огромното разстояние, върху него ще бъдат монтирани термоядрени двигатели. За гориво ще се използва въглеродът, който ще се събира от междузвездното пространство. Учениците разказаха, че в Япония вече има създадени прототипи на такъв вид двигатели.
Всеки един от градовете има отделна функция. Единият се нарича „Наука“  и в него ще се извършват всички изследвания на Космоса. Другият ще е град на технологиите. Третият е мястото, където ще живеят хората. Учениците са проектирали в него да има 80 000 души. Именно те ще населят планетата, защото този град ще бъде оставен там. След като това стане,

астероидът ще продължи своя звезден път в търсене на нови светове,

които да се превърнат в дом за човечеството.
Проектът е технически издържан и напълно реализуем във всяко отношение. В него подробно са описани етапите от процеса на изграждането на всички елементи. Учениците са проектирали всеки един сегмент до последния детайл, като са помислили дори и за психичното здраве на хората. Градът държава ще разполага със спортни, културни и научни центрове, паркове и въобще всичко, което сме свикнали да има у нас. Обърнато е внимание на вътрешния дизайн, като в него има много растителност. Също някои от сградите са копия на реални проекти на известни архитекти.

В новия ни свят няма да има пари,
категорични са тийнейджърите.

„Крайната ни цел е да продължим човешката цивилизация, да заселим близки системи. Ресурсите на Земята се изчерпват“, обясняват учениците. „Идеята е в това, че живеем около една звезда в Млечния път. Ще тръгнем да се разселваме в планети около други звезди, за да можем да изучим галактиката, да се научим да оцеляваме и да открием нови домове за човешката цивилизация“, разказа д-р Веселка Радева.
Учениците си признават, че разработката им е вдъхновена от книгата „Пътят на Икар“ на Любен Дилов - баща.

Иначе
тийнейджърите имат най-различни хобита, умения и интереси

Това показват и университетите и специалностите, към които са се насочили. Росен вече е приет в Кралския колеж в Лондон компютърни науки. Александър пък ще учи във Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров“. Петър се е насочил към Икономическия университет, а Никола към Софийския. Иван планира да учи медицина. Целите на Глория и Стефан ги отвеждат зад пределите на страната. Те искат да продължат висшето си образование в Германия и САЩ. Калоян е решен да учи аерокосмическо инженерство в Англия или Холандия.

Проектът е създаден в рамките на една година. Той е изпратен за участие в конкурса за космически колонии на НАСА. С него приключваме и поредицата, която разказа за междузвездните идеи на децата на Варна. Резултатите от конкурса се очаква да бъдат обявени до няколко дни.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна