IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
06:27 | 25 март 2014
Обновен: 04:13 | 6 октомври 2024

Днес е Благовещение

Днес е Благовещение

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Благовещение

Благовещение е един от големите пролетни празници - част от Великдeнския празничен цикъл и винаги се празнува на 25 март.

Преданието разказва как в една ранна сутрин, а това била сутринта на 25 март, девойката Мария кротко седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа "Девица ще зачене и ще роди син", се замислила развълнувано за това, коя ли ще е тя. И в този момент долетял Гавраил (или Гавриил), божият ангел вестител, и известил, че не друг, а тя е избраницата: "Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." (Евангелие от Лука, 1:28) Казвал є тихомълком гласът, като откликвал на мислите й: "Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида. И ще царува над дома Яковов довеки, и царството Му не ще има край." (Евангелие от Лука, 1:30–33) Ала как би могло да стане това, когато Мария не познавала мъж. Отговорът дошъл незабавно: "Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий." (Евангелие от Лука, 1:35)
Така и станало, а празникът Благовещение се празнува точно девет месеца преди Рождество.

На Благовец се яде риба, обредна благовешка пита и мед. Добре е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата.
На днешния ден всеки трябва да има паричка в джоба. Старите хора казват, ако те закука кукувица, трябва да си сит и с пълни джобове.
Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита.
На Благовец жените чистят и подреждат къщата, премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи – да ги огледа слънцето и да види колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните. Събраната смет се изгаря, за да изгори всичко лошо.
Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и роднини. Рано сутринта из селището тръгват девойки и пеят специални благовешки песни.
Благовец се смята за благ ден, в който дори и раните не болят. Затова на малките момичта им дупчат ушите точно на този ден.
Бележат се животните, за да не ги боли.
Празнува се като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, към бедни и нещастни. Възрастни жени учат момиченцата сирачета как да омесят питата за празника, предават им традицията.
Жените копаят лехи и садят цветя.
Присаждат се плодните дървета, "за да са благи". Ако на Благовец се посадят тикви, също дини и краставици, те ще са много сладки.
Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.
На днешния ден е забранено: жените да шият, да плетат или да решат на път косите си. Направят ли го, ще срещат змии и гущери през лятото.
Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото, ще се разболее или ще изпусне късмета си.

Каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината.
Ако на Благовец е студено, ще се родят много краставици.
Ако времето е ясно, кошерите ще са добри и годината ще е плодородна.
Южният вятър вещае добро плодородие, северният – лошо.
На който връх рано на Благовец има мъгла, там през лятото ще бие град.

Пожелания на Благовец
Все берекет – злато и сребро,
вино, жито и мъжки деца,
всяка лоза – ведро вино,
всяка жена – мъжко дете,
всяка крава – ведро мляко,
всяка овца – две агнета.

Кой си има сладко либе,
Нека либи, да налиби,
А кой има добра коня,
Нека яха, да се наяха!


Днес имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Евелина, Bангел. Честит празник!

Коментари

Новини Варна