IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
13:59 | 26 март 2014
Обновен: 05:02 | 6 октомври 2024

Oбществен съвет ще следи за запазването на архитектурното наследство

Oбществен съвет ще следи за запазването на архитектурното наследство

По материала работи: Златина Добрева
Oбществен съвет ще следи за запазването на архитектурното наследство

Обществен консултативен съвет ще следи за опазването и съхранението на архитектурното наследство на Варна. Това са решили кметът на града Иван Портних, председателят на местното историко-архитектурно дружество Николай Савов и секретарят Християн Облаков. В дискусията по темата е взел участие и консултантът на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. сър Робърт Скот, който също е приветствал инициативата, съобщават от общинската пресслужба.
„Очакваме от вас да работим заедно по опазване на богатото архитектурно наследство на Варна, като не само съхраним, но и разширим списъка на сградите със статут на паметници на културата“, каза кметът Иван Портних.
Николай Савов и Християн Облаков обявиха, че имат готовност, включително и с предложения за законодателни промени, свързани със Закона за културно-историческото наследство.
Варненското архитектурно наследство да бъде обвързано със съвремието, а младите хора да бъдат въвлечени в опазването  му, препоръча сър Робърт Скот. Той прие поканата да се включи в една от пешеходните образователни разходки в града, организирани от дружеството, които популяризират  старата варненска архитектура.

Коментари

Новини Варна