IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
06:43 | 28 март 2014
Обновен: 20:11 | 1 октомври 2024

Близо 20 000 евро на месец струва лечението на хемофилик

Близо 20 000 евро на месец струва лечението на хемофилик

По материала работи: Златина Добрева
Близо 20 000 евро на месец струва лечението на хемофилик

Близо 20 000 евро на месец струва лечението на болен от хемофилия. Това стана ясно на пресконференция по повод безплатните прегледи, извършени в УМБАЛ „Света Марина“ от топспециалисти от Бон, Германия.  У нас пациентите с хемофилия са около 600, като само във варненската университетска болница се лекуват над 90 души.
Самото заболяване е наследствено и се изразява в намалената възможност на някои от факторите за кръвосъсирване. Познато е като „царска болест“, тъй като в миналото е засягало кралските фамилии. От него страдат само мъже. Усложненията, които могат да се получат, са тежки – ставни и костни увреждания.
Държавата поема лечението на хемофилиците с изключение на профилактиката на децата, които навършват 18 години, каза доц. д-р Валерия Калева, ръководител на Центъра по редки болести в УМБАЛ  „Света Марина“. В него вече се води дори локален регистър на пациентите. Подобна профилактика, която включва редовно инжектиране на липсващия кръвосъсирващ фактор, могат да си позволят само някои страни като Германия и Швеция, стана ясно още на пресконференцията.
Хемофилията е заболяване, което се лекува доживот. Със съвременните средства можем да осигурим нормално качество на живот на пациентите, каза проф. д-р Ханс Бракман, основател и дългогодишен директор на най-големия Център по хемофилия в света – този в Бон. Инжектираме този липсващ фактор и спираме кръвоизливите. Основните ни усилия са насочени и към обучението на пациентите за домашна терапия. В това отношение центровете за комплексно лечение, какъвто е и варненският, са много полезни за болните, каза още проф. Бракман.
Германският медик е първият, успял да излекува напълно т.нар. инхибиторна хемофилия. При нея организмът образува антитела срещу инжектирания концентрат. Благодарение на това е излекуван 17-годишен варненец, който се радва на добро качество на живот, поясни доц. Калева.
Ще припомним, че Центърът по редки болести в УМБАЛ „Света Марина“ бе открит официално през ноември м.г. Очаква се до месец-два той да получи европейско сертифициране и да стане първият у нас, функциониращ по европейски стандарти. В него се полагат комплексни грижи и за 50 пациенти с таласемия.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна