IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
08:53 | 28 март 2014
Обновен: 20:19 | 1 октомври 2024

3 награди „Икар“ дойдоха във Варна

3 награди „Икар“ дойдоха във Варна

По материала работи: Златина Добрева
3 награди „Икар“ дойдоха във Варна


Три годишни награди „Икар“ на Съюза на артистите в България дойдоха на варненски адрес. Церемонията по награждаването бе снощи в столицата.
С приз за най-добро представление бе отличен спектакълът на варненския куклен театър „Професия лъжец“ с режисьор Теди Москов. Към тази престижна награда ДТ „Стоян Бъчваров“ добави нови 2 "Икар"-а. Единият е за сценография – на Венелин Шурелов и Елица Георгиева за постановката „Канкун“, а другият – за варненската актриса Ина Добрева, присъден за ролята й на Елена в "Презрението", постановка на театър "Сфумато" и Exodus Art.
В празничната вечер на 27 март – Световния ден на театъра, ДТ „Стоян Бъчваров“ раздаде традиционните си награди „Златна маска“ - за медии, партньори и театрални творци със заслуги към варненската театрална история.
Режисьорът Станчо Станчев бе удостоен със „Златна маска 2014“ за 30-те творчески години от 1962-ра до 1992-ра, които той посвети на Варненския драматичен театър, за обогатяването на репертоара със значими български и световни автори, за създаването на оригинални и запомнящи се около 100 постановки.
Актьорът Данаил Мишев получи „Златна маска“ за дългогодишната си творческа кариера, свързана неразривно с Варненския драматичен театър, за пресъздадените ярки образи, сред които Куцаров от "Професия за ангели" на Д. Асенов, капитан Естанислао Браво от "Почивка в Арко Ирис" на Д. Димов, Печорин от "Герой на нашето време" на М. Лермонтов, Фердинанд от "Коварство и любов" на Шилер и още много други.
Със специален знак за признание бе почетена актрисата Грациела Бъчварова по повод нейната 80-годишнина, която тя навърши преди няколко месеца, а също и за изключителния й принос към Варненския драматичен театър и българското театрално изкуство. Потомка на големия артистичен род на Стоян Бъчваров, Грациела Бъчварова се превърна в харизматична фигура за основания от него театър, който вече 93 години е сред водещите театрални състави в България. Този успех се дължи в голяма степен и на Грациела Бъчварова, която записа в блестящата си 50-годишна творческа кариера над 120 роли в театъра и участие в 10 филма. Нейно дело е първият моноспектакъл във Варна „За първи път омъжена“ на Павел Нилин, който достига забележителните 150 представления. Винаги с активно отношение към проблемите в изкуството и живота, такава е Грациела Бъчварова и в автобиографичната си книга „Тишината в мен”.
Прекрасната огърлица от истински перли, поднесена на Грациела Бъчварова, е израз на признание и знак за истинските стойности в изкуството и живота.

Коментари

Новини Варна