IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:46 | 3 април 2014
Обновен: 13:50 | 2 октомври 2024

КНСБ: Заплатите могат да скочат с 20%

КНСБ: Заплатите могат да скочат с 20%

По материала работи: Златина Добрева
КНСБ: Заплатите могат да скочат с 20%

Заплатите в някои сектори на българската индустрия могат да скочат с 20%. Това изчисли днес във Варна председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Според него цифрата не е случайна, а на база сметки на синдиката. Икономиката в момента има потенциал да генерира по-високи доходи, категоричен е Пламен Димитров.
Заплатата на работника да е 80% от дохода му, а другите 20% да се формират от бонусите. Това предложение трябва да залегне в Кодекса на труда, според лидера на КНСБ. Димитров твърди, че в момента всеки работодател сам решава  какво да е съотношението.
Обикновено дават 400 лева основна заплата и върху нея начисляват бонусите, тук няма гаранции за прозрачност, аргументира се Пламен Димитров.
Той предлага да се въведе и срок, в който работодатели да могат да сключват колективен трудов договор. Ако до 6 месеца след започване на преговорите няма резултат, то да се смята, че е започнала процедура за стачка, предлага Пламен Димитров. Той е категоричен, че има подобно законодателство в много западноевропейски държави.
В момента, когато една фирма дължи заплати на работниците, тя сменя собствеността си и така не се знае кой ще плати на хората. Ние предлагаме, ако новият собственик е свързано лице със старата фирма, той да дължи парите, каза Пламен Димитров. Ако новият собственик няма нищо общо със стария, той да е длъжен да плати заплатите на работниците, като вземе парите от други свои активи, предлага лидерът на КНСБ.
Синдикатът иска още, когато съдът докаже, че даден служител е бил уволнен незаконно, работодателят да му дължи обезщетение за целия перод, в който тече делото, а не както е досега за 6 месеца. Ако едно дело е продължило 2 години, работникът е стоял година и половина без работа, но не по собствено желание, аргументира се Пламен Димитров.
Той е съгласен в малките фирми да не се правят графици за годишните отпуски, но само ако отпадне изискването за давност. Нека хората имат възможност да си отлагат отпуските с години и тогава ще се съгласим да не се правят графици, категоричен е Димитров.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна