IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
13:10 | 8 април 2014
Обновен: 01:12 | 8 октомври 2024

Конфликтът в Украйна увеличава круизите по морето

Конфликтът в Украйна увеличава круизите по морето

По материала работи: Златина Добрева
През 2014 г. с над 4 млн. лв. развиват туризма във Варна

Кризата между Русия и Украйна за Крим ще доведе до увеличение на круизните пътувания до България. Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air главният експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.
За увеличение в броя на круизните кораби, които ще посетят морска гара Варна бе съобщено и на последното заседание на Обществения съвет по туризъм.
Тази година се очаква възстановяване на обема на круизите, който претърпя спад през миналия летен сезон, съобщиха от морската гара на обществения съвет.
20 - 25 туристически лайнера ще акостират през 2014 г. във Варна. Средно около 12 000 туристи се очаква да посетят града ни чрез корабите.
Константин Занков добави, че 40% ще е увеличението на акостиращите круизни кораби във Варна. В Бургас ръстът е междо 20 и 25%, според експерта.
Става дума за кораби, които няма да спират в Крим, а заради ситуацията на полуострова ще предпочетат България като значително по-спокойна дестинация, каза Константин Занков.
Във връзка с опасенията, че кризата в Украйна ще се отрази негативно на летния туристически сезон в България, Занков заяви, че над 60 000 украинци са инвестирали в жилища у нас, а на базата на тези данни не се очаква спад в броя на украинските туристи тази година.

Коментари

Новини Варна