IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
09:11 | 9 април 2014
Обновен: 22:50 | 8 октомври 2024

Варненски ученици откриха нови астерoиди

Варненски ученици откриха нови астерoиди

По материала работи: Златина Добрева
Варненската обсерватория ще търси опасни астероиди

Учениците от курсовете по астрономия във Варненската обсерватория откриха шест астероида. Това стана в рамките на две международни астрономически кампании на НАСА, в които варненците работят заедно със студенти и ученици от САЩ, Германи, Португалия, Великобритания и Русия. Броят на откритите астероиди от младите ни астрономи вече е 20, съобщиха от обсерваторията във Варна. Небесните тела ще бъдат наблюдавани, за да се определят точно техните орбити около Слънцето.
От две седмици учениците работят в две международни наблюдателни кампании за търсене на астероиди. В едната – ПАН-СТАРС - големи телескопи, намиращи се на Хавайските острови, фотографират небето и изпращат снимки, които екипи от ученици и студенти обработват, за да търсят нови, близки и опасни астероиди. Във втората кампания снимките на небето се правят от няколко телескопа в САЩ. В нея варненските ученици са потвърдили откритието на два близки и опасни за Земята астероида.
Младите астрономи работят в международни наблюдателни кампании от 7 години. Техен ръководител е д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория.
В края на месец март учениците от курсовете по астрономия спечелиха Голямата награда, първо място и почетно отличие в конкурса на НАСА за космически колонии.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна