IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:21 | 15 април 2014
Обновен: 18:05 | 2 октомври 2024

Козунакът удря 5 лева за Великден

Козунакът удря 5 лева за Великден

По материала работи: Златина Добрева
Козунакът удря 5 лева за Великден

Козунакът за Великден може да достигне цена от 5 лева. Това съобщи председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в града ни Иво Бонев.
5 лева обаче ще броите, ако си купите някой от така наречените бутикови козунаци. Те се изработват с краве масло, изпълнени са с много стафиди и бадеми, уточни Бонев.
Тази година ще има и нов вид козунаци – пълнени с шоколад, плодове, локум и орехи, допълни шефът на варненските хлебопроизводители.
400 грама от обикновения козунак ще се продават на цени от 2,20 до 2,50 лева. Тези с пълнежите ще се котират над 3 лева, информират производители.
На пазара има и козунаци, произведени от козуначен микс. Те са по-евтини. Но не е вярно, че са отровни и предизвикват алергии. Това са спекулации, обясни Иво Бонев. Той призова варненци да четат етикетите на продукта, който купуват. Производителите са задължени да изписват използваните суровини, консерванти, стабилизатори, оцветители.
В търговската мрежа се продават италиански козунаци панетоне с надпис „Великденски козунак“. Това обаче не е вярно, защото въпросният продукт има трайност 3 години, оплака се Иво Бонев. Призовавам да има равнопоставеност между българските и чуждите производители, контролът не е толкова взискателен към тях, колкото към нас, каза Бонев.
Деян Балев

Коментари

Новини Варна