IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:03 | 17 април 2014
Обновен: 17:52 | 2 октомври 2024

Медик взема награда „Варна“ за постижения в науката

Медик взема награда „Варна“ за постижения в науката

По материала работи: Златина Добрева
Медик взема награда „Варна“ за постижения в науката

Журито на награда „Варна“ в сферата на науката и образованието обяви своите номинации. В областта на хуманитарните науки с индивидуалния приз ще бъде удостоен проф. д-р Александър Хинев за цялостната му научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност. За колективната награда е номиниран екипът на Циклотронен комплекс към УМБАЛ „Св. Марина“ за въвеждането на непозната за българските условия технология и за разработване на методики за работа с нова апаратура.
В сферата на природните наука за индивидуална награда е номиниран доц. д-р Траян Траянов за заслугите му в областта на окенологията. Колективният приз в този раздел е за научният екип с ръководител доц. д-р Орлин Димитров. Номинацията е заради научно-приложния проект за ранно предупреждение от морски опасности по българо-румънската крайбрежна зона.
В областта на обществените науки индивидуалната награда ще отиде при проф. Иван Русев, съавтор на втората част на книгата „История на Варна“. Номинирани за колективната награда са екипи, ръководени от шефовете на две висши варненски учебни заведения – капитан I ранг Боян Медникаров на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. Анна Недялкова. Те са номинирани за разработването и реализирането на първия в България Алианс „Международна икономика, бизнес и политика“.
Същите висши училища са направили и предложенията с претендентите за наградата в областта на техническите науки. За нея са номинирани Васил Райков за учебника му „Бойно използване на противоподводното оръжие“ и проф. д-р Любен Сиврев за постиженията му в научната и изследователска дейност.

Коментари

Новини Варна