IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:13 | 17 април 2014
Обновен: 17:54 | 2 октомври 2024

Министър Папазов направи първа копка на новия морски център (СНИМКИ)

Министър Папазов направи първа копка на новия морски център (СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
Министър Папазов направи първа копка на новия морски център (СНИМКИ)

Министърът на транспорта Данаил Папазов направи днес първата копка на новия морски център, който се строи по проект “Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS). Сред официалните гости на церемонията бяха външният министър Кристиян Вигенин, областният управител на Варна Иван Великов, кметът на града Иван Потрних и народният представител Борислав Гуцанов.
Строителството на новия брегови център за наблюдение във Варна трябва да завърши до края на есента. Министър Папазов обясни, че общата стойност на проекта е 39 145 117, 96 лв., като 27 815 666,79 лв. са подсигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а националното съфинансиране е 4 908 647,08 лв. Цялостното изграждане на съоръжението трябва да приключи на 30 юни 2015 г.
Бреговият център за управление и информационно обслужване на корабоплаването ще осъществява наблюдение за спазване на системата за движение в морските пространства на Република България, приета от Международната морска организация. Ще събира информацията, придобита чрез системата за докладване в морските пространства, ще осъществява наблюдение на корабоплаването и ще координира действията на корабите, плаващи в морските пространства на България, с оглед избягване възникването на ситуации, които могат да доведат до аварии, сблъскване, засядане и потъване на кораби, координиране на действията при търсене и спасяване на човешки живот на море, предприемане на действия в случай на морски произшествия.
Бреговият център Варна ще е разположен в Аспаруховия парк. Предвижда се сградата да е на четири етажа с очаквана разгъната застроена площ – 1000 кв. м. В сградата ще бъде разположен и Оперативният център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center. Центърът осигурява комуникациите при бедствия, търсене и спасявяне, наблюдения на честоти и канали за бедствия, разпространяване на информация за морска безоспасност, като предупреждения за опасни метеорологични явления и навигационни предупраждения, ангажимент на България по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море – SOLAS Convention. Осигурява и комуникации за Морския спасително координационен център.
Лиляна Трънкова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна