IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
12:59 | 22 април 2014
Обновен: 18:02 | 2 октомври 2024

Варненци втори по консумация на вино в България

Варненци втори по консумация на вино в България

По материала работи: Златина Добрева
Варненци втори по консумация на вино в България

Варна е вторият по големина пазар на вино в България след София. Морската столица е следвана от Бургас и Хасково. Tова съобщи инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Той посочи, че през последните 2 години най-много се търсят белите вина и розето. По думите му в североизточния регион виното е високо ценена напитка, за разлика от други части на страната, в които се набляга повече на високоалкохолните питиета.
„Интересът във Варненско се запазва и увеличава, заедно с качеството на виното, което се произвежда в региона“, коментира Цанко Станчев. Той заяви още, че винарската култура на българина става все по-висока. Според експертът у нас има добро съотноншение между цена и качество на родните гроздови напитки. Като пример посочи, че бутилка българско вино с добро качество струва около 4 - 5 евро, докато такова със същите качества от Италия се търгува за 15 – 16 евро. В България обаче се внасят и много нискокачествени евтини вина. Те идват у нас на цена от 1-2 евро и са на по 2 – 3 г., което означава, че не са били продадени в страната производител.
Станчев посочи, че конкуренцията между българските и вностните бели вина е почти спечелена от родните.
Въпреки високото качество на продукцията у нас браншът среща много трудности. „Винарството в България е в дълбока криза. Непрекъснато фалират фирми и се откриват нови. Това има и положителна страна – качеството се покачва“, разкри Станчев.
Избите в България са общо 260. В Свероизточния регион са открити нови 15. Тенденцията е да се закриват големи фирми и се разкриват малки. Според Станчев все повече се купува бялото вино, като то е особено предпочитано през горещите месеци.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна