IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
08:02 | 27 април 2014
Обновен: 18:06 | 2 октомври 2024

Папа Франциск обяви двама свои предшественици за светци

Папа Франциск обяви двама свои предшественици за светци

По материала работи: Златина Добрева
Папа Франциск обяви двама свои предшественици за светци

Папа Франциск провъзгласи двама свои предшественици - Йоан Павел Втори и Йоан Двайсет и трети, за светци на Римокатолическата църква на церемония на площад "Свети Петър". Това стана в присъствието на стотици хиляди вярващи от целия свят.

"Ние провъзгласяваме за блажените Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци”, каза папата, в присъствието на своя предшественик - Бенедикт XVI.

Събралото се множество на площад „Свети Петър” в хор отвърна с „Амин”.

Това е първият случай в историята, когато двама папи биват канонизирани заедно. Церемонията е и първата в историята, на която присъстват двама живи папи - действащият Франциск и почетният папа Бенедикт XVI.

Десетки лидери от целия свят присъстваха на църковната служба за канонизирането на папите, която се проведе на площад Свети Петър. Сред тях бе и българският президент Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Любопитно е, че житията на двамата нови светии са белязани от тесните им връзки с България. Епископ Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан Двадесет и трети, е апостолически пратеник в България от 1925 до 1934 година с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда. През 1934 година е издигнат за Месемврийски архиепископ и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул.

В историческата си проповед на Рождество Христово през 1934 година той се обръща към множеството, дошло да го поздрави, с думите: "Ако някой от България мине близо до моя дом, било през нощта или по време на трудности в живота си, винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука! Никой няма да го запита дали е католик или православен, достатъчно е, че е брат от България.

Нека влезе, и там ще го посрещнат две широко разтворени братски ръце и едно топло приятелско сърце".

Йоан Павел Втори пък бе първият папа, посетил България. Той избра датата 24 май за тази визита и сам пожела да обясни защо: "Всяка година, по случай празника на Светите братя Кирил и Методий, апостоли на славянските народи, приемам представителите на държавната власт и на Църквата в България. И така, аз идвам днес, за да върна по някакъв начин вашата визита и да се срещна с българския народ в неговата прекрасна страна“.

По време на церемонията папа Франциск изпълни ритуала на канонизирането и отслужи меса - основната литургическа служба в латинския обред на Католическата църква.

След днешната канонизация провъзгласените за светии папи станаха82, като се започне от Свети Апостол Петър, припомня БТА.

Коментари

Новини Варна