Варна 12°
fallback
Новина на деня
08:08 | 1 май 2014
Обновен: 05:58 | 8 октомври 2024

Недостиг на готвачи по морето. Вземат студенти

Недостиг на готвачи по морето. Вземат студенти

По материала работи: Златина Добрева

В момента има сериозен недостиг на качествени кадри в ресторантите по Черноморието. Това алармира пред „Черно море“ председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Георги Найденов.Според него става дума за липса на готвачи, както и на сервитьори. Освен тях има нужда и от кадри в хотелите, като камериерки, пикола, рецепционисти, съобщи още Найденов.Голяма част от кадрите заминават да работят в съседни страни, където заплащането е по-високо, информира експертът. Той разкри, че в момента един майстор-готвач получава средно 1500 - 2000 лева. Заплатите обаче се определят в зависимост от обекта. Преди 5 години за месец работа майстор-готвачите вземаха 4000 лева, каза Георги Найденов.Едно от решенията на проблема с липсата на кадри е да наемаме студенти и млади хора. На тях им е удобно да работят лятно време, по този начин си карат и стажа, обясни шефът на варненските ресторантьори.Ние не определяме нивата на заплатите в страната, те са съобразени с икономическите условия, каза Георги Найденов. Той твърди, че е чул от медиите идеята за внасяне на работна ръка от българските общности в Източна Европа. Все още обаче това е само идея, не знам кога и дали може да се реализира, обяви Найденов.Деян Михайлов

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback