IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:53 | 6 май 2014
Обновен: 18:30 | 2 октомври 2024

Над 30 души загинаха при безредици в Украйна

Над 30 души загинаха при безредици в Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Над 30 души загинаха при  безредици в Украйна



Над 30 проруски бунтовници и 4 украински войници са убити в неотдавнашните сражения край източния украински град Славянск, посочи вчера вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от Франс прес.
"По наши оценки са убити над 30 терористи, а десетки са ранени", отбеляза министърът в понеделник през нощта на страницата си във Фейсбук.
"Мнозина са от Крим и от Русия", включително чеченци, добави той. "Убити са четирима наши бойци, 20 са ранени", потвърди Аваков предишни съобщения.
При "наказателна операция на украински военнослужещи" на 5 май край Славянск "загинаха 10 мирни жители и представители на народната отбрана, освен това близо 25 души са ранени", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на човек от местното "народно опълчение".
Източникът опровергал украинските съобщения за 30 убити проруски "опълченци". В момента обстановката в Славянск е спокойна, допълва ИТАР-ТАСС.
Аваков посочи още, че за разследването на безредиците в Одеса на 2 май, при които загинаха повече от 40 души, ще бъдат ангажирани чуждестранни експерти.
"Резултатите от разследването на събитията в Одеса ще бъдат обнародвани. Сега към разследването привличаме чуждестранни експерти. За обективност", написа Аваков.
Украинските войски и проруски сепаратисти в Славянск водиха ожесточена престрелка в града, предаде Асошиейтед прес в понеделник.
Стрелба и множество експлозии се чуват в града с население 125 000 души, превърнал се в епицентър на антиправителствения бунт. Говорител на проруските активисти твърди, че в сраженията има убити и ранени, но не посочи конкретни цифри. Репортери на АП са видели най-малко 4 линейки да се отправят към градската болница с ранени в тях. Източници от здравното заведение съобщават за смъртта на едно момиче, но не предоставят подробности.
Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков съобщи, че проруските сили в града използват едрокалибрено оръжие и миномети.
По-рано ожесточени сражения имаше близо до Славянск, припомня Франс прес и вътрешният министър на Украйна съобщи за убити, но без да уточнява от кой лагер са. Тези информации той предостави на пропускателен пункт на около 6 километра от сраженията, два часа след тяхното начало.
Аваков заяви, че в Славянск се води истинска война, а мисията на украинските военни е елиминирането на терористите. Единствената тактика била да се напредва малко по-малко към центъра. Ръководителят на Националната гвардия Степан Полторак, който също е на мястото, отбеляза, че противниците на украинската армия са много добре тренирани и много добре подготвени. Същевременно проруските сепаратисти не успяха да попречат на бронетранспортьори на украинската армия да се придвижват по трасето Славянск - Донецк, предаде ИТАР-ТАСС.~

Коментари

Новини Варна