IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
13:29 | 13 май 2014
Обновен: 10:48 | 2 октомври 2024

Варненските лекари искат оставката на шефа на НЗОК

Варненските лекари искат оставката на шефа на НЗОК

По материала работи: Златина Добрева
Лекарите решават за нови протести

Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Варна иска оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на организацията проф. д-р Валентин Игнатов. Поводът бе предстоящият предупредителен протест на 15 май и общонационалният, предвиден за 30 май. Основното обвинение е, че заради своята некомпетентност НЗОК води болниците към фалит. Румяна Тодорова внесе за одобрение фалшив бюджет за т.г. в парламента с дефицит от 200 млн. лв., който не отговаря на реалността. Вероятно се е надявала да компенсира недостига с глоби от проверки, каза още проф. Игнатов.  Според него резултатите от масовите проверки по Георгьовден показват, че 90% от установените нередности са свързани с непоставени подписи от лекари или пациенти, което не влошава качеството на обслужването. Това, че по празниците в болниците не е имало болни, е по решение на лекари и пациенти. Много по-лесно е да се източва Здравната каса, когато лечебниците се напълнят с хора точно по празниците, обясни зам.-председателят на БЛС – Варна. Той каза също, че в момента в доболничната помощ GP-тата са оставени със слушалки и кочан рецепти да вършат високоспециализирани дейности, затова хората се обръщат масово към високотехнологичните болници, каквито са университетските и бившите окръжни. Другите обвинения към Румяна Тодорова са, че дава професионални оценки на лекарите, което й е забранено със закон, както и че косвено насочва пациентите към лечение в други страни от  ЕС. Шефът на НЗОК ръководи еднолично, без съгласието на БЛС, което стана причина да оттеглим подписите си от НРД 2014, каза още проф. Игнатов.
На пресконференцията бе посочено също, че управляващите не бързат с въвеждането на електронното здравеопазване, защото така обществото ще разбере много лесно, че парите за опазване на здравето на българина не достигат.
Както вече съобщихме, варненските медици ще излязат на протест на 15 май от 12 до 13 ч. пред лечебните заведения, в които работят. Това е в рамките на Деня на протест на европейските лекари. Подобни протести ще има по същото време и в други градове на страната. Медиците ще носят символите, унифицирани за всички сродни европейски организации – лентички със знамената на съответната страна и ЕС, както и специални протестни значки. Решението е взето на приключилия преди дни извънреден 60-и събор на съсловната организация, който се проведе във ВК „Ривиера“ в курорта Златни пясъци.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна