IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
05:56 | 14 май 2014
Обновен: 10:49 | 2 октомври 2024

Седмокласниците ще се борят за 2700 места в гимназиите

Седмокласниците ще се борят за 2700 места в гимназиите

По материала работи: Златина Добрева
Излиза първото класиране за гимназиите

Общо 2703 са местата в гимназиите, за които ще трябва да се състезават варненските седмокласници, сочи държавният план-прием. 1455 от тях са в профилираните, а 1248 в професионалните, съобщи за „Черно море“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. Седмокласниците във Варненско тази година са 3918, информира още Генова.
Националното външно оценяване след VII клас ще бъде на 21 и 23 май, съответно по български език и литература и по математика. За поредна година датите съвпадат с матурите. Същият си остава и редът, по който ще се провеждат изпитите за гимназиите – а именно като продължение на теста за външното оценяване по двата предмета. Децата ще бъдат в училищата, в които учат, като квесторите ще бъдат външни. По желание те могат да покажат знанията си на изпити по чужди езици, „Природни науки и екология“ и „Обществени науки, гражданско образование и религия“, съответно на 27, 28 и 29 май. Децата могат да се явят и на проверка на способностите си по спорт и изкуства. До 26 юни трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици още на първи етап на класиране, а срокът за записване е от 27 юни до 1 юли. Ако детето не е прието в желано от него училище, то може да се запише за участие във втори и трети етап на класиране. Пълният график със сроковете и дейностите за кандидатстване след VII клас е достъпен на сайта на Регионалния инспекторат по образованието – Варна.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна