IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
05:11 | 22 май 2014
Обновен: 11:37 | 2 октомври 2024

Връчват награди "Варна" днес

Връчват награди "Варна" днес

По материала работи: Златина Добрева
Връчват награди "Варна" днес

На тържествена церемония днес ще бъдат връчени наградите "Варна" за 2014 г. Предложенията за номинации бяха подкрепени от Общинския съвет на тържественото 31-во заседание на местния парламент в града. Тържествената церемония по връчването на наградите ще се състои от 11 часа в сградата на общината.
Голямото отличие е присъдено посмъртно на Варненския и великопреславски митрополит Кирил заради научноизследователската и духовно-просветна дейност на висшия български православен духовник.
В категорията „Литература“ призът отива при Иван Ставрев за стихосбирката „Наутилус“.
За постижения в областта на изобразителното изкуство награда ще получи Марина Варенцова - Русева.
В категория „Театър“ ще бъдат раздадени три награди. Едната отива за главния режисьор на Драматичен театър – Варна, проф. Пламен Марков и неговия спектакъл „Ревизор“. Актрисата Биляна Стоева е номинирана за ролята на Ремей в спектакъла „Канкун“. Третата награда е за целия екип, реализирал спектакъла.
В раздел „Музика“ е отличен Юри Стойков, а в раздел „Опера“ приз ще отнесат колекциите на Държавна опера - Варна.
За постижения в интериорния дизайн награда „Варна“ ще получи арх. Виолета Горанова.
В категория „Журналистика“ отличията отиват при колектива на БНР - Радио Варна и Бистра Варнева.
Номинациите за награди „Варна” за 2014 г. в сферата на науката и висшето образование са следните:
В областта на техническите науки номинациите за индивидуални призове са два. Единият е за Васил Райков за написването и издаването на учебника „Бойно използване на противоподводно оръжие“. Вторият приз отива при проф. д-р арх. Любен Сиврев, автор на поредица монографии в областта на общественото обслужване в промишлените предприятия и територии.
Проф. д-р Александър Хинев, д.м., е номиниран за индивидуална награда в сферата на хуманитарните науки за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност. Колективната награда в тази област е за колектива на циклотронния комплекс към МБАЛ “Св. Марина“ ЕАД с ръководител доц. д-р Павел Бочев, д.м., за осигуряването и въвеждането на непозната за българските условия уникална технология и разработване на методики за работа с нова апаратура.
Индивидуалната награда в сферата на природните науки е за доц. д-р инж. Траян Траянов за заслугите му в областта на океанографските измервания и инструменти, подводни изследвания, технологии и патенти. Колективният приз в тази област е отреден за научния колектив с ръководител доц. д-р Орлин Димитров за научно-приложния проект „Инсталиране и въвеждане в експлоатация на основните компоненти на регионалната система за ранно предупреждение от морски геокатастрофални опасности по българо-румънската крайбрежна зона“.
В областта на обществените науки за индивидуална награда е номиниран съавторът на книгата „История за Варна“, част 2, Варна през ХV - ХІХ век, проф. д. и .н. Иван Русев. За разработването и реализирането на първия в България Алианс „Международна икономика, бизнес и политика“ колективната награда отива при проектен екип с ръководители проф. д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ “Черноризец Храбър“, и капитан I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ “Никола Й. Вапцаров“.
Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ с директор Мария Георгиева е номинирана за Колектив на годината в областта на „Средно училищно образование и обслужващи звена“. Призът е за успехите на учениците и учителите, прилагането на иновативни методи и подходи в учебно-възпитателния процес, както и за участието в международни проекти с училища от Германия, Австрия, Италия и Испания.
Йордан Йорданов – ученик от ХІІ клас в МГ “Д-р Петър Берон“, е номиниран за Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка.
Старши учителят по плуване в ОДЗ „Делфинче“ Мария Бинева е предпочетена за Учител на годината в областта на предучилищното възпитание. Другите претенденти са Румяна Божкова от ОДЗ 8 „Лястовичка“ и Евелина Ангелова от ОДЗ 14 “Дружба“.
За Учител на годината в областите на обслужващите звена и средното образование са номинирани съответно Веселка Радева – учител в НАОП “Николай Коперник“, и Жечко Тенев – учител и ръководител на хора и оркестъра в СОУ за ДНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов“.
Колективът на ЦДГ 13 “Звездичка“ бе предпочетен за Колектив на годината в областта на предучилищното образование. Претенденти в тази сфера са ЦДГ 43 „Синчец“ и ЦДГ 12 „Пинокио“.

Коментари

Новини Варна