IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
20:17 | 5 септември 2015
Обновен: 09:10 | 3 септември 2024

Варненци подкрепиха кампанията против войната по пътищата (ГАЛЕРИЯ)

“Аз съм бъдещето! Не ме убивай” достигна до тях благодарение на фондация “Жени за красива Варна”

По материала работи: Борис Проданов
Варненци подкрепиха кампанията против войната по пътищата (ГАЛЕРИЯ)

Национална инициатива под надслов “Аз съм бъдещето! Не ме убивай” активизира гражданската позиция на варненци, които се включиха в проявата. Нейн координатор за морската столица беше фондация “Жени за красива Варна”. Общо 14 града в цялата страна станаха част от благородната кампания, целяща да се прекратят убийствата в пътно-транспортни произшествия по пътищата.

През последните 10 г. у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души. 458 – такъв е броят на жертвите от пътни инциденти у нас от началото на годината. Фрапиращият брой катастрофи и загинали накара стотици варненци да излязат на мирно шествие. Мнозина от тях бяха загубили дете, родител или друг близък. Тук беше и студентският съвет на Варненския свободен университет.

Безрезервната си подкрепа дадоха и хората с увреждания във Варна. Заедно с децата те са най-онеправдани в неравната борба с шофьорското дебелоочие. Това се видя и на самото шествие, когато нетърпелив водач на МПС реши да им сече пътя на пешеходна пътека.

Минута мълчание за всички загинали на пътя даде началото. За да не се пречи на движението, флашмобът на пешеходните пътеки беше само на зелен светофар за пешеходците. Българското знаме беше начело, понесено от младежи с народни носии. Хората с увреждания демонстрираха силата на своя дух, защото изкараха цялото шествие – от началото до края!

То се проведе по левия тротоар на бул. „Мария Луиза“ през Червения площад и паметната плоча на Денислав, до лобното място на Лора.

Много цветя бяха оставени и на двете места. Денислав беше убит като отива на училище от пиян шофьор на спирка “Чаталджа”, а Лора издъхна едва на 20 г., пометена от мощен мотор, пресичайки на пешеходна пътека на бул. “Осми приморски полк”.

Именно на това място шествието приключи, посрещнато от майката на Лора – народният представител Нели Петрова.

Ще се върнем отново към цифрите, припомнени Марица Гърдева и Настя Костадинова от "Жени за красива Варна". Защото те показват, че на 10 г. в България се заличава град, колкото Банско, Трявна или Сопот. Още по-тъжно е, че 3 деца стават жертви на катастрофи всеки ден. Те или издъхват, или остават с трайни увреждания за цял живот. Статистиката за загиналите е повече от стряскаща – дори на война не се дават толкова жертви.

Коментари

Новини Варна