Варна °
fallback
Новина на деня
14:30 | 3 юли 2018
Обновен: 03:45 | 29 април 2025

Затягат контрола при производството на био храни

Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ

По материала работи: Пламен Янков

Нова наредба затяга контрола при производството на био храни. Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ за качество, съобщава Нова.

 

Веселина е един от регистрираните 6471 производители на био продукти у нас.

 

Тя отглежда био лавандула и произвежда етерични масла.  Невъзможността да се ползват хербициди за плевелите е причина работната ръка да става все по – малко и все по – скъпа.

 

„Тази контролираща фирма има задължението да проверява продуктите, които са  в националното и европейското законодателство за отглеждане. Новото е преди издаването на сертификата за биологично производство да се вземат проби за анализ , за да се гарантира , че продуктът наистина има биологичен статус”, заяви Нина Рашева, началник отдел “Биологично производство”.

 

Такива договори между производителите и сертифицираните фирми за контрол е имало и досега.

 

„Ако някой се съмнява, вече има регистър на био производителите, където името на фирмата, може веднага да се провери дали е био контролирана. В този регистър се качват и сертификатите.” , заяви Веселина Ралчева.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback