IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
14:30 | 3 юли 2018
Обновен: 03:19 | 26 април 2025

Затягат контрола при производството на био храни

Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ

По материала работи: Пламен Янков
Затягат контрола при производството на био храни

Нова наредба затяга контрола при производството на био храни. Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ за качество, съобщава Нова.

 

Веселина е един от регистрираните 6471 производители на био продукти у нас.

 

Тя отглежда био лавандула и произвежда етерични масла.  Невъзможността да се ползват хербициди за плевелите е причина работната ръка да става все по – малко и все по – скъпа.

 

„Тази контролираща фирма има задължението да проверява продуктите, които са  в националното и европейското законодателство за отглеждане. Новото е преди издаването на сертификата за биологично производство да се вземат проби за анализ , за да се гарантира , че продуктът наистина има биологичен статус”, заяви Нина Рашева, началник отдел “Биологично производство”.

 

Такива договори между производителите и сертифицираните фирми за контрол е имало и досега.

 

„Ако някой се съмнява, вече има регистър на био производителите, където името на фирмата, може веднага да се провери дали е био контролирана. В този регистър се качват и сертификатите.” , заяви Веселина Ралчева.

Коментари

Новини Варна