IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
16:34 | 1 декември 2017
Обновен: 00:19 | 13 септември 2024

18 варненци се заразиха с ХИВ/СПИН от началото на годината

Тече кампания, посветена на Световния ден за борба със СПИН -1-ви декември

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

18 души са с положителни проби от всички варненци, които са се изследвали за ХИВ/СПИН от началото на годината – каза д-р Анна Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Варна. 16 от тях са направили изследвания в кабинета, един – по време на кампания на открито и един – в лаборатория. Пациентите са насочени за лечение и наблюдения. По думи на д-р Баева най-често идват да се изследват млади хора на възраст от 30 до 39 години. Не липсват и желаещи извън тази възрастова група. Имало е няколко дами над 70 години, пожелали да научат ХИВ-статуса си. Минавали са и мъже на над 60 годишна възраст. Няколко непълнолетни лица на 16 години са направили изследвания в присъствието на родител или настойник.

 

Кампаниите се организират от Министерството на здравеопазването. За тази година разговори са проведени с 1600 души, 262-ма от които са си направили изследване за ХИВ/СПИН, хепатит и сифилис.

 

4 пъти повече са мъжете, преминали през мобилните кабинети – 982-ма. При жените броят е далеч по-малък – 263 дами. Преди изследването, желаещите попълват амбулаторен лист за информирано съгласие. На базата на тези листи специалистите заключават, че най-честата причина за заразяване с ХИВ/СПИН е рисковото сексуално поведение, следвано от недостатъчна стерилност на спринцовките при наркомании. На последно място, но не и за подценяване е татуировката с непроверена и нестерилна игла.

2693-ма българи са регистрирани като болни от СПИН.

 

Кампаниите са 4 на брой годишно – на 14 февруари, на 17 май, една лятна и на 1 декември. Д-р Баева насочи вниманието на всички, желаещи да се изследват – те могат да направят това в 3 дни от седмицата – понеделник, сряда и петък от 9 до 16 часа в стая 501 на РЗИ Варна.

 

И в момента пред Гранд мол тече антиспин кампания, посветена на Световния ден за борба със СПИН -1-ви декември, организирана за десета поредна година дирекция „Превенции“ към Община Варна и консултативният съвет за превенция на ХИВ/СПИН.  Кампанията цели да предостави информация на младите хора чрез техни връстници и да ги мотивира да изследват своя статус.

 

Обучителните сесии, презентации и раздаване на образователни материали се проведоха в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и Техническия университет, както и в десет гимназии - Първа езикова гимназия, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“, Четвърта езикова гимназия „Фр. Жолио-Кюри“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, Професионална техническа гимназия-Варна, Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Отбелязваме 108-годишнината от рождението на Вапцаров с конкурс-рецитал

Коментари

Новини Варна