Варна 16°
fallback
Новина на деня
14:12 | 30 юли 2019
Обновен: 07:23 | 25 септември 2024

Над 10 000 артисти от 49 страни са преминали през сцените на МФФ

Кметът Иван Портних се срещна с участници от тазгодишното издание на фолклорния форум

По материала работи: Слав Велев

Ели Маринова

Над 10 000 артисти от 49 страни са преминали през сцените на Международния фолклорен фестивал (МФФ) „Варненско лято“ според данни на Дирекция „Култура“. Това каза кметът Иван Портних, който се срещна с участници от "Врановчан" – Словакия, танцова група от Логроньо – Испания, национален танцов ансамбъл "Гегхард" – Армения, школа по танци и културен център Барио Балет – Колумбия, академичен ансамбъл за народни песни и танци "Арсяни" - Грузия, ансамбъл за песни и танци "Мирас" – Башкирия, Асоциация за култура и изкуство „Фамагуста“ – Северен Кипър, латиноамерикански фолклорен балет „Сантяго дел Естеро“ – Аржентина и българските участници - ансамбъл „Одесос“ при МВР - Варна и ансамбъл „Варна“.

 „За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам с „Добре дошли“ във Варна, морската столица на България. Благодаря ви, че се отзовахте на нашата покана и се включихте в един от най-колоритните фестивали - Международният фолклорен фестивал. Изключително се радвам, че форумът набира все повече популярност и по данни на колегите от дирекция „Култура“ от създаването си до днес на сцената на Летния театър са танцували над 10 000 изпълнители от 49 държави. Събитието е изключително очаквано от варненци и гостите на града, защото благодарение на вашите прекрасни танци се създава една неповторима атмосфера в морската столица“, каза кметът Иван Портних. По време на разговорите танцьорите представиха накратко своята дейност и благодариха на кмета и на Община Варна за активното сътрудничество.

 

Ръководителят на ансамбъла от Грузия сподели, че артистите му  танцуват и пеят с формация, която скоро ще стане на 100 г. За първи път са посетили България през 1979 г. и пазят топли спомени от Варна и Бургас. Испанците пожелаха успех на всички участници. Аржентинските фолклористи идват от най-стария град на страната си и споделиха, че формацията им е на 32 г. и съчетава традиции от всички райони.

 

Казакският ансамбъл идва от областта Башкирия, вече има 27 годишна история зад гърба си, а преди 12 години се е сдобил и с хор. Изпълняват не само фолклорни танци и песни от своята страна, но и от Аржентина, Кавказ, Молдова, Русия и др.

 

Над 2000 души са преминали пък за 50 години през словашкия ансамбъл, стана ясно на срещата с кмета на Варна. Фолклорната формация на Армения е с 40 годишна история, а съставът на Колумбия ще покаже изпълнения от различни части на Тихоокеанското крайбрежие.

 

В програмата предстои да видим:

 

Днес, 30 юли от  19:00 ч. - Концерт с ансамбли от Колумбия, Словакия, Башкирия

сцена Раковина, Морска градина

 20:30 ч. - Концерт с ансамбли от Армения, Испания, Аржентина

 Амфитеатър - к.к. "Златни пясъци"

 21:00 ч. - Фестивална вечер - Пътуване по света с ансамбли от Колумбия, Словакия, Башкирия

 Летен театър Варна

 

31.07.2019 г.

 20:00 ч. - Концерт с ансамбли от Северен Кипър, Словакия, Грузия

 Владиславово, НЧ "П. Р. Славейков"

 21:00 ч. - Фестивална вечер - Пътуване по света с ансамбли от Армения, Испания, Колумбия

 Летен театър Варна

01.08.2019 г.

 19:00 ч. - Дефиле фолклорна плетеница

 от хотел "Черно море" до Летен театър

 21:00 ч. - Тържествено закриване "Да останем приятели" - Гала концерт на всички участници

Снимки авторът

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback