Днес е Европейският ден на шоколада. На този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз.
Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го „храна на боговете". Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл. Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II -последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа.
Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.
Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Според изследване всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказани, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки.Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.
Коментари