Варна
fallback
Общество
11:02 | 7 декември 2016
Обновен: 07:34 | 2 октомври 2024

Грамота и плакет за принос към библиотеката получи кметът Иван Потрних

Отличието се дава от фондация Глобални библиотеки в България

По материала работи: Борис Проданов

Грамота и плакет от фондация Глобални библиотеки в България получи кметът на община Варна Иван Портних. Отличието се дава за особен принос за подкрепа на местната библиотека. „Тази награда не е за мен, а за колектива и ръководството на културната институция, за които изграждането на новата сграда е кауза. Това е много важен културен център в града ни“, каза кметът Иван Портних. В момента върви проектиране, предстои избор на изпълнител. Да си пожелаем успех с тези начинания“ -  добави още градоначалникът.

 

Национален форум „Библиотеките днес“ се проведе в НДК  в столицата на 29 и 30 ноември. Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което бяха представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Бяха обсъдени перспективите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности и ролята им в предоставянето на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот. На форума са присъствали над 700 библиотечни специалисти, а темата за новата варненска библиотека предизвика много голям интерес, а проектът беше оценен с най-висока оценка, заяви  директорът на Регионална Библиотека "Пенчо Славейков“ Емилия Милкова. Колкото смели и дръзки са нашите мечти, толкова са големи нашите успехи, добави г-жа Милкова.

 

„Коледа и Нова година в библиотеката“ пък е поредицата от културни прояви, подготвени от просветната институция за варненските читатели през декември. Всеки може да избере проявата, която го вълнува.

 

Вече е подредена ретроспективна изложба във фоайето на библиотеката „В Коледна Варна през годините...“. Експозицията е подготвена от няколко културни институции в града - Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Музей на Възраждането, Музей за история на Варна, Музей за най-нова история на Варна и Етнографски музей.

 

Ели Маринова

снимки :Пламен Гутинов

 

 
Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback