IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
16:30 | 21 март 2016
Обновен: 12:45 | 20 октомври 2024

Сензорна стая за деца със специални потребности отварят във варненско ОДЗ

Арт-ателие ще стимулира развитието на малчуганите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сензорна стая за деца със специални потребности отварят във варненско ОДЗ

Арт-ателие и ресурсен кабинет за терапия на деца със специални образователни потребности (СОП) подготвят в 13 ОДЗ „Детска радост“ във Варна. Официалното им откриване ще бъде в 10.30 часа на 24 март (четвъртък) – каза директорът Тина Боянова. „Оборудването на специалната сензорна стая, чийто апарат използва метода за контролирано стимулиране на човешките сетива в помощ на деца с увреждания е доставено от Великобритания. Под формата на неформални срещи, тренинги и консултации, родителите на деца със СОП ще ползват практически съвети за включване на децата в учебния процес и в групите на детската градина. Обединеното детско заведение е приело най-много деца с увреждания в целия град. Със специално изготвен архитектурен проект, изготвен безвъзмездно от родители на деца в градината, стари складови помещения са превърнати в нови ателиета за работа с деца със СОП, за занимания с допълнителни дейности. Основният спонсор е фирма, пожелала анонимност и именно този жест я превръща в истински меценат“ – коментира още директорът.

 

Освен за почивка, ресурсният кабинет ще се използва и за стимулиране на развитието, както и за подпомагане на образователния и възпитателния процес при децата. Терапевтичните сеанси ще се водят от лектори, които са преминали практическо обучение. С професионалната подкрепа на специалисти от Карин дом е обсъдено обзавеждането на ателието с подходящи игри, мебели и пособия.

 

13 ОДЗ „Детска радост“ работи по проблемите на включващото образование от 1998 година. Това е първото детско заведение във Варна, в което е било прието да се интегрира (според тогавашната терминология) дете със слухови проблеми. Основната цел, която още тогава ръководството на градината си е поставяло, е била да се подтикнат родителите и общността като цяло да погледне без страх и притеснение на децата със СОП. На 11 и 12 март ОДЗ 13 е участвало активно в международната конференция „Моделиране на нови условия за деца с увреждания в България“.

ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна