IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
17:36 | 22 декември 2015
Обновен: 05:46 | 14 септември 2024

Проф.д-р Христо Бозов представи монография за диабета

Малкият арт салон на Радио Варна се оказа тесен за хората, дошли на презентацията

По материала работи: Ставри Таргов
Проф.д-р Христо Бозов представи монография за диабета

Проф. д-р Христо Бозов, ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ – Варна, към ВМА, представи своята монография „Хипербарната оксигенация в комплексното лечение на язви при диабетното стъпало“. Малкият арт салон на Радио Варна се оказа тесен за хората, дошли на презентацията.
Книгата е плод на 22-годишен труд по проблема, каза проф. Бозов пред в. „Черно море“. В момента близо 350 млн. души по света страдат от диабет, като техният брой ще стане половин милиард до 15-16 г. 15% от засегнатите от хроничното заболяване развиват диабетно стъпало, което много често води до ампутация на крайника или смърт. В момента то се лекува от мултидисплинарни екипи, като единно лечение няма. Моята цел е да помогна за това, както и за включването на терапията с кислород в клиничните пътеки на НЗОК, каза още проф. Бозов.
Презентацията бе организирана от Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина и Варненската асоциация на болните от диабет. 

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна