IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:52 | 30 ноември 2015
Обновен: 12:29 | 9 септември 2024

Холандски екип от архитекти спечели с идеята си за нова библиотека на Варна(обновена)

Победителите са "Architects for Urbanity" с ръководител Марина Колонади от Ротердам

По материала работи: Юлиян Атанасов
Холандски екип от архитекти спечели с идеята си за нова библиотека на Варна(обновена)

ЕЛИ МАРИНОВА
СНИМКИ:ПЛАМЕН ГУТИНОВ
Холандският екип от архитекти "Architects for Urbanity" с ръководител Марина Колонади спечели със своя проект журито в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков" във Варна. Пет членният екип от Ротердам е проектирал 4 етажна сграда с интегрирано вътрешно пространство, усещането за която е, че посетителят няма да има реална представа на кой етаж се намира - каза представителката на журито, Анета Булант-Каменова - съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant & Wailzer. Сградата ще бъде висока около 25 метра, с градина и много зеленина на покрива, което е и трайна тенденция в архитектурните решения по целия свят в момента. Парко-местата ще са 330, ще има много светлина. Хранилищата ще бъдат от страната на ул. "Марин Дринов", а читалните - към бул. "8-ми приморски полк".


Български е 5-членният екип от архитекти, класиран на второ място. Този, от  "Ио архитекти", София с ръководител Вяра Стефанова Желязкова. Тяхното решение е било спираловидно с лек наклон между етажите, също много интересно и нестандартно. Подобна сграда има построена от японски архитекти в Лозана. Проектът предвижда по-малка площ, но е и по-трудно изпълнима чисто технически с голяма дълбочина - над 10 метра под земята.

На трето място журито е било спечелено от идеята на Хонг-Конгски екип, в който са работили 4-ма архитекти. Изключително интересно решение с вдлъбнати части от конструкцията, приличащи на килийките на пчелин. Идеята е изчистена, височината - по-ниска от тази на сградата на Общината, а материалът - дърво.

Два проекта печелят поощрителни награди - от съседна Гърция и от Австралия. Едната сграда е била с много зеленина, по скоро разработена на концептуално ниво с модерна идея за устойчива зелена архитектура, неразграничаване на пространствата - вън-вътре и показва силните световни архитектурни тенденции за връзката на човека с околната среда. Неслучайно това е проект, идващ от Австралия - така добре позната с големите си зелени площи.

Гръцката поощрена идея е по-интелектуална. Тя е предвидна да бъде построена така, че бъдещите поколения да могат да я доразвият и до-строят.

От 370 участващи проекти, 70 са били чуждестранни с участието на страни от всички континенти. Международното жури е представено от престижни архитектурни бюра и ателиета. Имало е и много смели решения сред участващите проекти. 7 от предложенията са били за сгради, по-високи от тази на Община Варна.


Отреденият терен за новата библиотека е между улиците бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 330 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Общата инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство  е 40 млн. лв.


Това ще бъде първата библиотека в България, която ще бъде построена след 30 годишна пауза  - каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. Последната построена библиотечна сграда у нас е била смолянската в далечната 1985 г. "Ние участваме в написването на част от историята на града" - каза архитектът, амбициран в провеждането на още конкурси за обществено значими сгради в морската столица. За проекта-победител арх Бузев каза:


"Това е едно модерно решение, с добра кореспонденция със сградата на Община Варна, до която ще бъде построена. Постигнат е балансът между вертикалната конструкция и хоризонталата на библиотеката.  Материалите, от които ще се построи новата нсграда също е в унисон със строителството наоколо. Има окачени структурни фасади, двойна фасада, известна като "double skin", която ще се самоизмива от дъждовете,неръждаема мрежа."


По отношение на средствата за изграждането и, арх. Бузев счита, че те са по силите на Община Варна, както  и това, че една такава сграда би била предизвикателство за всички  съграждани. Проектът за библиотека е предвиден още в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване - един от първите приоритетни проекти на Общината, а и според него финансовите механизми на европейските проекти ще помогнат в голяма степен за намирането на средства за строеж. Не бива да се забравя, каза още Бузев, че на територията на общината има големи индустриални предприятия, които могат да помогнат. Лично той предвижда да създаде дарителска кампания, с което ще даде пример.


Отвореното пространство на решението, което журито е избрало на 1-во място предразполага към провеждането на мероприятия, събиращи голям брой хора, т. нар. "open space" пространство, което през всички нива на сградата предлага интересна раходка. Точно такава, каквато е и разходката в парка. Арх. Бузев вижда в новата сграда културно и образователно пространство, което ще събира освен четящи хора, и младежи, и хора от всички възрасти в различни активности. Може да се правят изложби, моно-спектакли, камерни концерти, театрални постановки.

 

Срок от 5 години до 2020 година си дава арх. Бузев за изграждането на сградата, тъй като е добре да се използват финансовите механизми за европейските проекти за последния програмен период от 2020 г. По негови думи при добре координирана работа, този проект е напълно релистично изпълним. Сградата ще се намира на мястото на сегашния паркинг до Община Варна.

 

"Конкурсът за нова сграда на библиотеката във Варна по същността си е един силно духовен проект и първата подобна идея в България от 30 години насам. Идеята на журито, разглеждало проектите, е да се създаде едно пространство за хората, които  се вълнуват от четенето, от изкуството. Да се изгради място, на което ученици и студенти ще могат да ползват нужната им литература – за учебния процес или за обща култура и обогатяване на духовността. По думи на арх. Бузев, постижение на екипа е, че е успял да организира конкурса съгласно Закона за обществените поръчки, което дава гаранция на участващите, че премираната разработка ще бъде възложена на авторите за по-нататъшна реализация на инвестиционния проект.

 

 "Библиотеки не се проектират всеки ден, те са изключително специфични сгради и много колеги искат да се пробват в тази амбициозна и не толкова популярна задача. Наградният фонд не е голям – 20 000 лв. за първото място и по 10 000 – за второто и третото. Това е съвсем символична награда предвид сериозната задача, големината и обема на работата. Парите не са много, но в крайна сметка е престижно за всеки един участник да насочи енергията и практиката си в една толкова отговорна задача, каквато е проектирането на библиотека." Арх. Бузев счита, че строителната стойност в рамките на около 20 млн. евро ще бъде достатъчна за реализацията на една такава сграда. Предстои отпечатване на албум с част от участващите проекти.

Коментари

Новини Варна