IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:34 | 28 октомври 2015
Обновен: 19:27 | 30 август 2024

Случаите на свръхдоза дрога във Варна са нараснали 4 пъти

Увеличават се и тежките психози след продължителна употреба на марухиана

По материала работи: Ставри Таргов
Случаите на свръхдоза дрога във Варна са нараснали 4 пъти

Тежките остри интоксикации от наркотици при младежите на възраст 10 - 18 години са нараснали 4 пъти през т.г. Това показват данните от епидемиологично изследване за Варна, извършено в периода 1 януари – 15 октомври 2015 г. Те бяха представени на пресконференция от доц. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница. Проучването е поръчано и финансирано от общинската дирекция „Превенции“.

Увеличението на случаите на свръхдозиране се свързва най-общо с разпространената употреба на наркотици, както и с по-лесната уязвимост на младия организъм. Според данните съотношението момчета момичета, попаднали в болница, е 3:1

Нарастват и хоспитализациите по повод комбиниран прием на различни видове наркотици, както и на наркотици с алкохол при учениците. Това явление е регистрирано през 2012 г., като през т.г. е отчетен пик. Последствията са застрашаване на живота на младежите и поява на случаи на тежки психози.

Марихуаната като причина за остри интоксикации е 3.3 пъти по-честа сред учениците през 2015 г. в сравнение с предходната година. Тя е най-честият наркотик, който се комбинира както със стимуланти, така и с алкохол. Наблюдават се тежки психози при продължителна употреба с бавно протичане. Средната възраст на пациентите е 20 години.

Острите чисти интоксикации със стимуланти - амфетамини, метамфетамини и кокаин, остават на ниски нива при учениците, на сравнително високи при възрастните, като при тях преобладава моделът за комбинираниране между различни стимуланти както с други наркотици, така и с  алкохол, сочи още изследването.

Рязък скок през т.г. има и при острите интоксикации с хероин. Има и 3 смъртни случая при възрастни хора.

Наблюдават се също демографски промени със застаряване на употребяващите наркотици във възрастовата група 19 - 64 години. Средна възраст за хероин е 31,09 години, общо за наркотиците – 29,23 години. Средната възраст на жените е 25,9 години. Съотношението мъже жени е 7:1.

Отчетена е друга тенденция. Острите алкохолни интоксикации при младежите от 10 до 18 години е нараснала 12,5 пъти повече в сравнение с предходната година. Момчетата, прекалили с чашката, са два пъти повече от момичетата, сочат още данните от епидемиологичното изследване.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна