IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:37 | 22 октомври 2015
Обновен: 22:09 | 5 септември 2024

Учат деца на разумно хранене в две варненски детски градини

Какво ядат децата ни? Какво се слага на трапезата у дома?

По материала работи: Юлиян Атанасов
Учат деца на разумно хранене в две варненски детски градини

Тема с продължение

Ели Маринова

Какво ядат децата ни? Защо затлъстяват и боледуват често? Какво се слага на трапезата у дома? Какви са хранителните им навици? Доколко рекламите за вредни храни диктуват вкусовата култура на малчуганите? Това са все въпроси, които си задаваме, особено когато видим преминаващо видимо затлъстяло дете. Въпроси,  на които отговори ще търси мащабен проект  за разумно хранене на децата.  Две варненски детски градини се включват в инициативата „Да се храним разумно“.  Това са ОДЗ 13 „Детска радост“ и ОДЗ „Приказка“ .  Освен в България, проектът се реализира в още осем европейски държави. Координатор от българска страна е движение „Син флаг“. Засега по проекта е извършено обучение на преподаватели от 14-те училища и градини, включени в първата му фаза.

Интересно представени уроци и достъпно разказани приказки на тема разумно хранене ще са част от най-новото учебно съдържание за децата – каза директорът на ОДЗ „Детска радост“ Тина Боянова. Те ще бъдат поднасяни без суха статистика, под формата на интересни занимания, целящи да научат малчуганите как да ценят храната и природата. Освен в часовете, темата ще присъства в училищни празници, кулинарни изложби и други обществени мероприятия.

Знаете ли, че зад приготвянето на една чаша кафе стоят 35 литра скрита вода? – попита г-жа Боянова, която обясни, че за производството на различните храни и напитки всъщност е вложено огромно количество вода и ценни ресурси. Това трябва да се знае  и от децата, и от родителите им. Това е и една от целите на този проект. Първата стъпка е обучението на преподавателите. След това ще се включат помагалата – уроци, приказки, поднесени по увлекателен начин, така че да ангажират децата да разберат защо е важно да се храним разумно, така че да щадим природата.

 

И тъй като родителите са в основата на изграждането на хранителните навици на децата, с тях ще се провеждат разговори и разяснителни беседи. Ръководството, включващо изследване на храненето, ще бъде издадено в 10 000 копия на 10 езика, като ще включва и 12 урока в електронен формат. За отделните страни ще бъдат създадени 9 бази от данни със специфични, полезни материали и връзки на тема полезно хранене.

Малчуганите от 13-то ОДЗ Варна вече няколко години хапват зеленцучи и подправки, които сами отглеждат в двора на забавачката, в обособената Био градинка – припомни Тина Боянова. Освен информативните инициативи, посветени на здравословното хранене, предстои да се закупят блендери, в които ще се приготвят смутита – плодови и зеленчукови сокове. Деца, преподаватели  и родители заедно ще посетят биофермата на Краси в с. Орешак, Варненска област и Музея на здравето, за да обогатят своите знания.

 

В първия етап от проекта нововъведението ще засегне 14-те учебни заведения в страната, но впоследствие ще се разшири в над 50 български училища и детски градини.

„Здравословното хранене е елемент от разумното хранене и трябва да правим разлика в тези понятия“, подчертават координаторите на проекта. За разумното хранене трябва да се отчитат редица характеристики за произхода на храната. Най-общо казано тя трябва да има нисък въглероден отпечатък, тоест да не се доставя от другия край на света, а да е местно производство, да не е довела до унищожаване на биосистема, да не се влагат вредни химикали и ГМО. Затова, гонейки целта да се насърчава местното производство, координаторите ще търсят контакти с фермери и собственици на малки стопанства по места. Важен аспект на разумното хранене е също да не се разхищава храната.

 

Пилотният проект "Да се храним разумно" е първи опит в ЕС да се изгради училищна програма, разглеждаща ключовия въпрос за отговорното потребление на храната. Това е и една от основните цели на проекта - да мобилизира младите хора да разберат по-добре взаимосвързания свят, в който живеем, и да ги мотивира за действия в полза на глобалния проблем за по-отговорен начин на хранене.

 

В рамките на 3 години на територията на България, Чехия, Словакия, Полша, Малта, Латвия, Словения, Хърватска и Румъния ще бъдат обхванати общо 550 учебни заведения. За този период ще се проведат 60 Над 1800 учители и образователни експерти ще придобият нови компетенции по въпросите на устойчивото хранене, като ще получат възможността да обменят идеи и добри практики. Учениците, които ще придобият знания и умения с цел по-разумно хранене, ще са над 65 000.

 

От „Син флаг“ не скриват, че имат притеснение за реализирането на проекта, тъй като той изисква кофинансиране. Въпреки че са го разработили и са спечелили европейско финансиране, той може да пропадне, защото нито една родна институция или организация досега не го е подкрепила финансово. Сумата не е голяма – 4000 евро и от организацията се надяват скоро това да се промени. Подкрепа обаче има от редица обществени структури и институции като образователните инспекторати, общините.

 

Колкото и средства да бъдат осигурени или да не достигнат, истинските резултати от тази инициатива със сигурност няма да се измерват в цифри. Нещо повече – ще бъде посято у всяко дете семенцето на здравето – дори и то да не е достигнало до този момент в домашни условия до тях. Те ще научат откъде и как идва храната, какво е добре да похапват и с какво  - да не прекаляват. За да растат  здрави и пълноценни, знаещи и уважаващи земята, която обитаваме.

 

Коментари

Новини Варна