IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:20 | 21 октомври 2015
Обновен: 21:42 | 21 август 2024

Наши и италиански хирурзи поставят нов модел раменна става

Това е в рамките на инициатива, чиято цел е Варна да се обособи като център за прилагане на иновационни методи за лечение

По материала работи: Ставри Таргов
Наши и италиански хирурзи поставят нов модел раменна става

Българо-италиански екип ще постави нов модел раменна става на варненски пациент, съобщиха от Медицинския университет(МУ) във Варна. Това ще стане на 23 октомври 2015 г. в клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Св. Анна" – Варна. Тя е домакин на поредната съвместна инициатива "Work Together" на фондация „Черноморско-средиземноморска медицинска академия". В рамките на инициативата д-р Луиджи Фантазия, водещ италиански специалист в ендопротезирането на раменната става, заедно с екип от варненската университетска клиника по ортопедия и травматология ще извършат операцията  става на пациент със значително износване на раменната става. Хирургичната  интервенция ще се предава в реално време директно от операционната зала в аудиторията на МБАЛ „Св. Анна". Интервенцията ще се наблюдава и в учебния център на МУ – Пловдив, в рамките на провеждащия се там пореден международен учебен курс по ортопедична анатомия – отново инициатива на фондацията.
„Черноморско-средиземноморска медицинска академия" е учредена през 2012 г., с което се поставя началото на съвместно научно-практическо сътрудничество между МУ от град Месина, Италия, град Аликанте, Испания и варненския МУ. Фондацията си поставя единствено научноизследователски цели и се стреми към общественополезна дейност. Дейността й обхваща още инициативи, наречени "Work Together", а именно международно сътрудничество и интернационални ортопедични оперативни екипи както при рутинната работа по ендопротезиране на големите стави, така и в посока на оперативното лечение на т.нар. проблемни за ендопротезиране клинични случаи.
За дейността си във Варна фондацията разчита на местен екип с дълъг научно-практически опит, координиран от доц. Руслан Попстефанов, ръководител на катедрата по ортопедия и травматология към МУ - Варна. През 1996 г. този екип извърши за първи път на варненска територия ендопротезиране на тазобедрена става, а през 2000 г. – и на колянна става.
Идеята зад всички тези инициативи е Варна да се превърне в специфичен център за разработка, изследване и клинично прилагане на иновационни методи за лечение на заболяванията на костно-ставния апарат.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна