IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
11:25 | 20 октомври 2015
Обновен: 16:10 | 31 август 2024

ДКЦ „Чайка“ стартира кампания за борба с остеопорозата

Общинското лечебно заведение се включва в международната инициатива по отбелязване на Световния ден за борба със заболяването

По материала работи: Ставри Таргов
ДКЦ „Чайка“ стартира кампания за борба с остеопорозата

ДКЦ „Чайка“ стартира мащабна кампания за осведоменост и профилактика на остеопорозата сред рисковите групи във връзка със Световния ден за борба със заболяването 20 октомври. Това съобщи на пресконференция неговият управител д-р Александра Манушева. Благодарение на усилията на екипа на лечебното заведение, България за първи път се включва в международната  инициатива по отбелязване на Световния ден за борба с остеопорозата. След проведена кореспонденция с Международната фондация по остепороза от организацията изработиха специално лого на български език и предоставиха правата за неговото разпространение. По този начин българският става едва 22-ят език, на който се разпространява  международния символ, обясни тя.
Във връзка с кампанията Центърът по остеопороза и остеометрия на територията на ДКЦ-то обяви промоциални цени за измерване на костната плътност. Те ще са валидни за всички, които се запишат за скрининг до края на седмицата.
Партньори на кампанията, чието лого е „Обичай костите си“, са също Българският лекарски съюз, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, Асоциацията на студентите медици в България.  
Остеопорозата е третото най-масово и социално-значимо заболяване в световен план и то засяга средно всяка втора жена на възраст над 50 години, като тази условна граница постоянно намалява.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна